Zimski jasmin / Jasminum nudiflorum

10.50  (79.11 kn)

LATINSKI NAZIV: Jasminum nudiflorum
TRENUTNA VISINA: 60-100
RASTE DO: 150 do 250 cm
CVATNJA: Od Siječnja do Ožujka
NARODNO IME: Biljka svetog Josipa
POSEBNE ZNAČAJKE: Cvate zimi predivnim žutim cvjetovima, Elegantan i skladan izgled, Visoko ukrasna biljka

Kategorije: , Oznaka:

Opis

O BILJCI

Mnogi ga svjetski ljubitelji biljnog svijeta znaju pod imenom Jasmine iz San Giuseppea. Porijeklom je iz Kine i uzgaja se kao vrlo visoko ukrasna biljka.
Zimski jasmin naturaliziran je u Francuskoj i u dosta regija Sjedinjenih Američkih Država.
Podrijetlo Zimskog jasmina je prastaro i po botaničarskim i povijesnim podacima smatra se da za njegovu difuziju i uzgoj u svjetskim razmjerima moramo zahvaliti poznatom moreplovcu i istraživaču Vascu de Gami.
Listopadni je grm, dosta otporan na surove klime, može doseći ponekad i 3 metra visine u idealnim uvjetima.
Ima izgled “slatkog čuperka” koji se sastoji od tanjih tamnozelenih grana, sjajnih i tamnozelenih listova sastavljenih od tri mala listića. Sredinom i krajem zime ova vrsta najavljuje dolazak proljeća proizvodeći neodoljive žute cvjetove koji cvjetaju od dna golih grana, čak i prije pojave lišća.
Odrasli zimski jasmin bez problema podnosi niske temperature i zimski mraz. Mlade primjerke treba zaštititi na prikladan način od mraza tijekom razdoblja jake hladnoće.
“Jasmin svetog Josipa” dobro se slaže s drugim biljkama sličnih karakteristika kao što su Calicanto, Witch Hazel, Japanska dunja, Forsythia, Camellia i slične. “Druželjubiva” biljka.
Vrijedi upozoriti da je u područjima koja karakteriziraju pretjerano vruća ljeta, poželjno uzgajati Zimski jasmin na polusjenovitim mjestima.
Latinski naziv biljke povezan je s posebnošću proizvodnje cvijeća na golim granama bez lišća, što je pravo malo čudo i inventivan dar prirode.

 

Dodatne informacije

Težina 2 kg

Uzgoj

POLOŽAJ
Da bi se osiguralo obilno cvjetanje, poželjno ga je smjestiti na sunčana područja vrta zaštićena od hladnih vjetrova. Neka mu “pripadne” mjesto u vrtu na kojem je najmanje pola dana izložen sunčevim zrakama, inače se može dogoditi smanjenje cvatnje.

ZALIJEVANJE
Dovoljno je redovito zalijevati tijekom proljeća i ljeta, jer je tijekom hladnijih mjeseci zadovoljan kišama. Ako se uzgaja u posudama, potrebno je nešto češće zalijevati, ali tek nakon što se tlo skoro osuši, kako bi se izbjegla opasnost od stagnacije vode.

TLO
Prilagođava se skoro bilo kojoj vrsti tla, ali najbolja podloga za uzgoj je bogata, plodna i nadasve dobro drenirana. Održavati prema mogućnostima tlo bogato humusom.

PRIHRANA
Poželjno je biljci u jesen, te u ožujak i lipanj osigurati gnojivo odgovarajuće za cvjetanje biljaka.

RAZMNOŽAVANJE
Reznice grančica dužine 15 cm moraju se uzeti i ukorijeniti u kompostu od treseta i pijeska u jednakim omjerima. Zatim se moraju držati dvije godine na zaštićenom mjestu, a kada se sade na otvoreno tlo, tretiraju se poput matične biljke.
Sjetva Zimskog jasmina provodi se krajem ljeta – početkom jeseni u zaštićenim gredicama ili na zaštićenim mjestima.

OBREZIVANJE
Rezidba se mora provesti u razdoblju nakon cvatnje, omogućujući biljci vrijeme da obnovi nove grančice koje će roditi cvijet sljedeće godine.
Ne previše agresivno pristupiti obrezivanju, osim ako se biljku ne namjerava u potpunosti obnoviti. U tom je slučaju potrebno energično intervenirati uklanjanjem većine starih i lignificiranih grana.