Bršljan “canariensis” / Hedera canariensis

3.37  (25.39 kn)

LATINSKI NAZIV: Hedera canariensis
CVATNJA: Rujan i Listopad
NARODNO IME: Brstan, Bršljika
POSEBNE ZNAČAJKE: “Princ” u svijetu penjačica, Raste u jednom od najljepših svjetskih vrtova “Renelagh gardens” u Chelseaju.

Kategorije: , Oznaka:

Opis

O BILJCI

Najbolji je, najsjajniji, najveći i najekstrovertniji od svih bršljana, te jedan od “prinčeva” među penjačicama. Dovoljno je samo reći da je upečatljivo primjećen od strane hortikulturne struke i pažnje ostalih zaljubljenika kako spektakularno pokriva tlo u “Ranelagh Gardens” u Chelseaju, pokraj kojeg se tradicionalno održava umjetnička i probrana izložba cvijeća.
Hedera canariensis je vrsta bršljana (rod Hedera) koja je porijeklom s atlantske obale i to s bajkovitih mjesta kao što su Madeira (Portugal), Kanarski otoci i sjevernoj Africi, posebice Alžir. Njegova uobičajena imena su Kanarski bršljan, te Alžirski bršljan.
Ova svrhovita i dekorativna zimzelena višegodišnja penjačica ili vučna drvenasta biljka grm, koja raste do 20-30 m visine, na mjestima gdje su dostupne odgovarajuće površine (drveće, litice, zidovi), a iznimno uspješno raste i kao pokrivač tla. Penje se pomoću zračnih korijena koji se čvrsto drže za podlogu. U toplijim klimatskim uvjetima raste brže i formira se od srodnih Hedera hibernica i Hedera helix.
Listovi Hedera canariensis su široki, 5 do 20 cm čak, sjajne tamnozelene boje i malo kožasti, s 1-5 režnjeva, pravilne veličine i oblika, što je jasno da je glavna odlika njegove visoke dekorativnosti, uz činjenicu da pokriva i velike površine.
Bršljan je reliktna biljka i jedna od preživjelih flore šuma lovora (laurisilva) u Europi.
Preživjela. I u upotrebi je sve više, rapidno više. Dekorativnost, širenje, izdržljivost, cjelogodišnji ukras, nezahtjevnost, prilagodljivost samo su djelić prednosti ove jedinstvene biljke.

 

Dodatne informacije

Težina 2 kg

Uzgoj

POLOŽAJ
Hedera canariensis može rasti na punom suncu, u polusjeni ili u sjeni.

ZALIJEVANJE
Zalijevati svakih 5 do 7 dana ovisno o osvjetljenju i temperaturi. Održavati tlo ravnomjerno vlažnim.

TLO
Nije izbirljiva po tom pitanju, pošto je riječ o vrlo izdržljivoj biljci. Ipak, samo neka je tlo dobro drenirano.

PRIHRANA
Proljeće i ljeto jednom mjesečno.

RAZMNOŽAVANJE
Lako se može razmnožavati reznicama stabljike. Oštrim nožem odrežu se izbojci dugi 15 cm. Odreže se lišće na donjem dijelu reznica.

OBREZIVANJE
Škarama za orezivanje u bilo kojem trenutku na željenu duljinu ili visinu. Izreže se područje ispod spoja gdje se list susreće sa stabljikom. Uklone se sve neželjene izrasline na strukturama. Biljke bršljana ne oštećuju se tako lako obrezivanjem. Skoro pa nemoguće