Jasmin / Jasminum officinale

24.55  (184.97 kn)

LATINSKI NAZIV: Jasminum officinale
TRENUTNA VISINA: 120 cm
RASTE DO: Optimalno do 4.5 metra
CVATNJA: Od Svibnja do Rujna
NARODNO IME: Jasamin, Jelsamun, Čemin
POSEBNE ZNAČAJKE: Opojan miris cvjetova koji se širi vrtom ili terasom, Rapidno brzi rast, Elegancija, Prelijepa mirisna živica

Kategorije: , Oznaka:

Opis

O BILJCI

Jasmin, ljetni jasmin, pjesnički jasmin, bijeli jasmin, pravi jasmin ili jessamin kako ga zovu na raznim stranama svijeta, jer je planetarno voljen i poznat. Najrustikalniji je u svojoj vrsti i jedan od najparfumiranijih. To je velika grmolika penjačica ili grm (po želji i živica) koja tvori dugačke stabljike sposobne da se popnu gdje god da ih uputite.
Cvate ljeti i do same jeseni i to u izobilju u obliku mnoštva malih, zvjezdastih, bijelih cvjetova, najpoznatijih po svom opojnom mirisu. “Balzamira” cijeli dio vrta ili čak veliku terasu u čarobnim ljetnim večerima. Ova penjačica zaista lako uspijeva u običnom tlu. Ima svoje mjesto u mirisnom vrtu, postojanoj živici ili u velikoj posudi na balkonu ili terasi.
Ova snažna, upletena, svijetla, listopadna penjačica i grm s oštro šiljastim perastim lišćem i bujnim grozdovima zvjezdanih, čisto bijelih cvjetova ljeti, koji su izvor jasminovog opojnog mirisa, ne može vas ni u kakvoj teoriji razočarati.
Ova biljka će u povoljnim uvjetima doseći i 9 metara, ali optimalno je kao grm ili živicu držati do 4,5 metara, a širit će se na 2,5 do 3 m i to rapidno brzim rastom.

 

Uzgoj

POLOŽAJ
Preferira puno sunce, više nego polusjenu i treba toplo mjesto.

ZALIJEVANJE
Ljeti je potrebno obilnije zalijevanje, ali zimi neka se zemlja skoro osuši između dva zalijevanja.

TLO
Dobro raste na običnom vrtnom tlu s umjerenom razinom plodnosti i vlage.

PRIHRANA
Vrijeme gnojidbe Jasmina je proljeće ili kasna zima ako živite u blagoj klimi. Cilj je biljci dati hranjive tvari potrebne za formiranje listova, zdravo korijenje, otpornost na štetočine/bolesti i, naravno, cvjetanje. Fosfor je makronutrijent odgovoran za proizvodnju plodova i cvjetanja kod biljaka.

RAZMNOŽAVANJE
Najbolje se razmnožavaju iz reznica tvrdog drva koje se uzimaju zimi.

OBREZIVANJE
Ukloniti sve mrtve, oštećene, zapetljane ili bolesne stabljike, te one koje rastu dalje od potporne konstrukcije.
Skratiti stabljike kako bi biljku zadržali unutar granica rešetke ili sjenice, ili ako se koristi za živicu, sve kako bi dobila kompaktnost i skladan oblik.