Hortenzia / Hydrangea hortensis

9.95  (74.97 kn)

LATINSKI NAZIV: Hydrangea hortensis
TRENUTNA VISINA: 20-40 i 40-60
RASTE DO: 2 metra visine i do 2.5 metra širine
CVATNJA: Od Lipnja do Rujna
POSEBNE ZNAČAJKE: Veliki okrugli loptasti cvjetovi kojima sami možete mijenjati boju! Cvijet naših baka, Multinamjenska biljka

Kategorije: , Oznaka:

Opis

O BILJCI

Kažu da je simbolika ovog ukrasnog grma pomirenje ljubavnika ili bračnih parova, a da buket hortenzija označava mir u kući. Što eventualno još ovome dodati, osim da je time potrebna vašem vrtu. Omiljena je vrtna cvjetnica koja generacijama privlači vrtlare i ukućane da je nabave i ponosno posjeduju. Bila je cvijet naših baka i time nas vraća u divna i bezbrižna djetinjstva i budi brojne uspomene.
“Osjećajni” grm s raskošnim mekanim loptastim cvatovima različitih boja i nijansi koji dekorira vrtove i balkone. Osim u vrtu, može se uzgajati kao lončanica na balkonu i na drugim vanjskim površinama da uljepšava trenutke prolaznicima, a posljednjih je godina čak postala i vrlo popularna sobna biljka. Koristi se vrlo često i kao rezano cvijeće te se uklapa u raskošne cvjetne bukete, bilo u kombinaciji s drugim cvijećem ili pojedinačno. Bijele vrste vrlo često nalazimo u vjenčanim buketima.
Kako bi Hortenzija pobudila pozornost svojom ljepotom, na koju jednostavno nije moguće ostati ravnodušnim, potrebno joj je osigurati potrebnu i dosta posebnu njegu i uvjete za njezin rast i razvoj i puni potencijal.
Da bi je očuvali u potpunosti zdravom, uz redovnu njegu, potrebno je obratiti pozornost i na njen vapaj za obranom od onoga što joj može naškoditi. Tako ponekad dolazi do pojave žućenja lišća, a tome je nerijetko uzrok nedostatak željeza u tlu, kojeg možemo vrlo lagano nadomjestiti primjenom odgovarajućeg gnojiva. Tu su i tihi i invazivni i često “pohlepni” puževi, koji mogu uzrokovati značajne štete biljci izgrizajući plojku lišća. U borbi protiv puževa posežemo prema nekoj od ekoloških metoda zaštite od puževa.
Uvriježeno je mišljenje da postoje ružičaste, ljubičaste i plave vrste što je potpuno pogrešno. Boja cvata kod hortenzije isključivo ovisi o kiselosti tla, odnosno supstrata u kojemu je biljka posađena, što znači da po svojim željama određujete boju, što je priznat ćete – svojevrsna lijepa želja od prirode.
Na boju cvijeta moguće je utjecati na sljedeći način. Ako želite plave cvjetove tlo treba biti što kiselije (pH 4), dok uz pomoć manje kiselog do neutralnog tla možete dobiti roze ili čak crvene cvjetove. Plavi cvat može se dobiti i ako hortenziju svakih 7-14 dana zalijevate otopinom aluminijeva sulfata. Postoje i specijalna gnojiva koja sadrže navedeni spoj pa možete koristiti i njih kako bi lakše dobili plave cvjetove.
Promjena cvjetnog pigmenta ovisi i o česticama aluminija koje hortenzije sadržavaju, a kako bi se usvajanje aluminija dodatno olakšalo, biljku zalijevajte vodom u kojoj je otopljen amonijak (3-5 grama amonijaka u litri vode).
Treba znati da bijela hortenzija uvijek ostaje bijela, bez obzira na tlo. Ako kojim slučajem plavu hortenziju poželite vratiti u ružičasto, potrebno je samo osigurati tlo neutralne pH reakcije.
Uistinu nevjerojatna biljka!

 

Uzgoj

POLOŽAJ
Najbolje joj odgovaraju položaji koji su u jutarnjim satima osunčani, a poslijepodne u sjeni. Dobro podnosi i posve sjenovite, ali nikako ne i posve osunčane položaje.

ZALIJEVANJE
Znanstveni naziv biljke (Hydrangea) potječe od grčke riječi hydro što znači voden. Dakle, razvidno je iz samog naziva da se radi o biljci koja ima vrlo visoke zahtjeve u pogledu vode, te ju je za vrelih dana potrebno zalijevati čak i dvaput dnevno.

TLO
Tla našeg podneblja su pretežito tla s alkalnom reakcijom koja uvjetuje ružičastu boju cvata hortenzije. Ukoliko želite da vaša biljka primjerice cvjeta u plavim tonovima to lako možete postići zakiseljavanjem tla kiselim supstratom.

PRIHRANA
Hortenzija treba puno hranjivih tvari te je treba redovito prihranjivati, a s prihranom treba započeti u proljeće s početkom vegetacije.

RAZMNOŽAVANJE
Uzmite reznicu s grane grma hortenzije duge oko 12-18 cm. Većina stručnjaka kaže da će reznica najbolje djelovati ako se uzme s grane koja te godine nije cvjetala. Umetnite u vlažni vermikulit (za vodni kapacitet zemlje), krupni pijesak ili drugi sterilni medij.

OBREZIVANJE
Nakon cvatnje, izboje je potrebno prikratiti kako bi se na njihovim vrhovima stvorili cvjetni pupovi, da bi nas biljka nanovo sljedeće godine oduševljavala svojom ljepotom.