Japanska kalina / Ligustrum japonicum

29.20  (220.01 kn)

LATINSKI NAZIV: Ligustrum japonicum
TRENUTNA VISINA: 150-200 cm
RASTE DO: 3,6M
NARODNO IME: Kalina
POSEBNE ZNAČAJKE: Kombinira se lako s drugim biljkama, Privlači pčele i ptice, Često se koristi kao ukras javnih površina.

Kategorije: , Oznaka:

Opis

*Autohtone sadnice iz vlastite proizvodnje u prvom ekološkom rasadniku u Republici Hrvatskoj

O BILJCI

Neki grmovi itekako dobro dođu kako bi povećali gustoću i bogatstvo vrta ili bilo koje druge potencijalne zelene površine. Nije važno imati “razmetljivo” cvijeće, već bi ih trebalo kombinirati sa zagrljajem većeg grma koji ih prekriva i “smiruje” i time se dobiva skladna, mirna i živopisna biljna cjelina.
Kalina je upravo jedan takav “savršeno uklapajući” grm, čija ga jedinstvenost čini široko korištenim. I uistinu, savršeno ga je kombinirati s drugim biljkama jer njegovi listovi, cvijet i plodovi doprinose toj vrlo atraktivnoj igri boja.
Listovi su zimzeleni i imaju jajoliki oblik. Da bi ih nepogrešivo prepoznali samo treba pogledati svjetlinu snopa pred sunčevom svjetlošću i karakterističnu žućkastu boju s donje strane.
Što se tiče njegovih cvjetova, oni su bijeli i pridonose skupno “cjelovitom aranžmanu”. Rodi malene mesnate plodove plavkasto-crne boje. Riječ je o bobicama izgledom sličnih borovnicama i približno su veličine zrna graška. Njihova plavkasta boja, zajedno sa žutom bojom cvjetova i jarko zelenom bojom lišća, pruža savršen kontrast boja za kombiniranje s ostalim biljkama koje imate u vrtu.
Također je savršen grm za privlačenje insekata oprašivača poput pčela i
raznih vrsta ptica, koje ne mogu odoljeti plodovima i savršeni su za ove životinje, koje će nas usput nagraditi pjesmom u našem vrtu u skladnom prirodnom dodiru.
Kalina ima srednji do brzi rast i veliku dugovječnost. Mnogi primjerci mogu bez problema živjeti oko jednog stoljeća. Naravno, potrebno je da u tu svrhu briga i trud za njihovu skrb bude idealna.
Kako Kalina potječe iz Japana, njezino sjeme se tamo koristi kao zamjena za kavu.
U vrtlarstvu je ovaj grm izrazito popularan i za stvaranje živica, koje su veoma ukrasne, a i korisne u vrtu jer daju i zaštitu protiv udara vjetra, buke i znatiželjnih pogleda.
Naširoko se koristi i u ukrašavanju parkova jer uz sve druge pozitivne karakteristike prilično brzo raste i briga za ovaj medeni grm uopće nije komplicirana. Ako se pravilno i brižno obrezivaju mogu stvoriti sjajne i dojmljive živice koje cijele godine daju dekor i sjaj.

 

Dodatne informacije

Težina 2 kg

Uzgoj

POLOŽAJ
Sunčano ili polusjena

ZALIJEVANJE
Mlade biljke zahtijevaju nešto više vode. Odrasla regularno zalijevanje.

TLO
Rasti će gotovo svugdje. Može se nositi s morskim vjetrovima, punim suncem, polusjenom, laganim, suhim i pjeskovitim tlom. Podnijet će gotovo sve osim jako močvarnog tla.

PRIHRANA
Pognojite u rano proljeće i ponovno u kasno ljeto ili jesen.

RAZMNOŽAVANJE
Lako se razmnožava. Jednostavno odrežite zdrave stabljike duge oko 10 cm od matične biljke u topli jesenski dan. Uklonite donje listove sa reznica.

OBREZIVANJE
Jaku rezidbu za smanjenje veličine treba obaviti u kasnu zimu, dok biljka miruje. Upotrijebite oštar par zaobilaznih ručnih škara za selektivno uklanjanje preraslih ili oštećenih grana. Napravite rez na točki duž grane neposredno iznad glavnog oblika biljke. Također, može se redovito pažljivo orezivati za dobiti željeni skladan oblik.