Lovor / Laurus nobilis / EKO SADNICA

7.30  (55.00 kn)

LATINSKI NAZIV: Laurus nobilis
TRENUTNA VISINA: 20-40
RASTE DO: 18 metara
CVATNJA: Ožujak i Travanj
NARODNO IME: Lovorika, Lavorika, Javorika.
POSEBNE ZNAČAJKE: Uzgajan i posebno cijenjen od davnina, Dijamantno dekorativna biljka s beskrajnim mogućnostima oblikovanja, Royal Horticultural Society osnovano 1804. godine u Velikoj Britaniji – Nagrada “Garden Merit” po vrlo strogim kriterijima za komplentnost biljke.

Kategorije: , Oznaka:

Opis

O BILJCI

Laurus – hvaljen! Nobilis – plemenit! Na plemenitog latinskom jeziku već je sve rečeno o ovom laureatu u biljnom svijetu. Laureat? Ponovno i ta riječ dolazi od latinskog laureatus – “ovjenčan lovorom”.
Simbolika lovora seže još iz antičkih i vremena kada je ova biljka bila i još jest simbol bogatstva, slave i besmrtnosti, a i sam je kao biljka dugovječan, jer će nadživjeti svog vlasnika, i time za njega biti “besmrtan”.
Grančice lovora daruju se pobjednicima i pjesnicima kao znak počasti.
Laurus nobilis – lovor je čudesno aromatično zimzeleno drvo ili veliki grm sa zelenim, golim glatkim lišćem, iz obitelji cvjetnica Lauraceae, gdje mu je primjerice jedan od rođaka i Ruža. Porijeklom je iz mediteranske regije gdje je iznimno voljen i cijenjen, a naravno i širom svijeta.
Lovor jest zimzeleni grm ili drvo, promjenjive veličine i ponekad doseže i 18 metara visine u punoj slobodi prirode. Listovi su goli, dugi 6-12 cm i široki 2-4 cm što je značajna veličina i vrijednost, s cijelim (nenazubljenim) rubom i jako su dekorativni, uredno “složeni”.
Lovor se široko uzgaja kao ukrasna biljka u regijama s mediteranskom ili oceanskom klimom. Često ukrašava vrtove i javne površine dajući vrlo elegantan dekor stvaranjem uspravnih stabljika s kuglastim, kutijastim ili uvijenim krunama – mogućnosti njegovog oblikovanja su beskrajne. Niske živice od lovora također izgledaju spektakularno, kompaktno, elegantno i uredno. Lovor može rasti i s ostalim društvom iz biljnog cvijeta čime se dobiva dodatna dekorativnost I korist. Među brojnim takvim biljem izdvojiti ćemo Rododendron i Azeleju.
Uzgaja se čak i kao kućna ili staklenička biljka u hladnijim krajevima, za one koji čeznu za mediteranskom klimom i žele “oteti” dio tog ugođaja u svoj dom.
Naveliko se lovorov list koristi u kulinarstvu i lovor je vrlo ljekovita biljka i koristi se u narodnoj medicini od davnih vremena.
Dobio je prestižnu nagradu Kraljevskog hortikulturnog društva osnovano 1804. godine (RHS, UK) “Garden Merit”.

 

Uzgoj

POLOŽAJ
Lovor je mediteranska kultura kojoj odgovaraju sunčani položaji. Ipak, tijekom ljetnih dana, potrebno ga je po mogućnosti zaštititi od predugog izravnog sunčevog svjetla i osigurati djelomičnu sjenu. Može ga se uzgajati do 400 m nadmorske visine.

ZALIJEVANJE
Zahtjevi lovora prema vodi nisu veliki, ali potrebno ga je redovito zalijevati. Nakon zalijevanja tlo treba ostaviti neko vrijeme da upije vodu. Redovno zalijevanje utjecat će na pravilan razvoj korijena, koji će na taj način postati razgranat i rasti dovoljno duboko kako bi osigurao stabilnost biljci.

TLO
Lovoru odgovaraju dobro drenirana i propusna tla. Može rasti na glinastim, ilovastim ili pjeskovitim tlima.

PRIHRANA
Lovor je biljka s dosta zelene vegetativne mase, stoga zahtijeva određenu prihranu kako bi se očuvala bujnost.
Preporuka je za prihranu koristiti tekuće gnojivo ili granule sa sporo otpuštajućim hranjivima kako bi biljka imala dulje vremena potrebnu zalihu “hrane”.

RAZMNOŽAVANJE
Može biti generativno i vegetativno. Lovor se generativno razmnožava sjemenkama koje nastaju u plodovima, a vegetativno uporabom reznica ili položenica.

OBREZIVANJE
Lovor iznimno dobro podnosi rezidbu i oblikovanje, koji su u njegovom slučaju podložni beskrajnoj mašti onoga koji ga želi oblikovati, jer nije rijetkost da se od lovora oblikuju i žive skulpture.
Obično se orezuje u proljeće prije izbijanja novih izdanaka ili nakon cvatnje kada izdanci narastu barem 5 cm. Grane se sijeku pojedinačno jer se na taj način smanjuje mogućnost oštećivanja listova