Lantana alba / EKO SADNICA

3.32  (25.01 kn)

LATINSKI NAZIV: Lantana alba
RASTE DO: 90 cm
POSEBNE ZNAČAJKE: Nježni bijeli cvjetovi, Zimzelena, Nezahtjevna za uzgoj, Privlači kolibriće i leptire, Iznimno ukrasna za sadnju u skupinama u vrtu ili na javnim površinama.

Kategorija: Oznaka:

Opis

O BILJCI

Lantana Alba, divan i nježan zimzeleni grm, nudi svome vlasniku ili prolaznicima upečatljive bijele cvjetove nježnog miris od kasnog proljeća do čak sredine jeseni i uz to i lijepo nijansirano zeleno lišće. Dakle već u startu ova lijepa vrsta Lantane nudi ono najosnovnije u dekoraciji i odmah treba napomenuti da je dosta lagana za održavanje.
Ovaj zimzeleni grm s više stabljika raste uz zemlju. Njegova se prosječna tekstura bez pogreške uklapa u bilo koji potencijalni krajolik, ali se može uravnotežiti i oplemeniti ukupni dojam, kao i kod svake biljke, sadnjom u društvu ostalih odgovarajućih biljnih vrsta – za učinkovitiju i dojmljiviju kompoziciju i vizuru.
Ovo je grm s relativno malo održavanja i ne bi trebao zahtijevati puno rezidbe, koja je sama po sebi jedan od zahtjevnijih zadataka u vrtlarstvu. Lantana se obrezuje samo kada je potrebno, kao što je slučaj uklanjanja odumrlih grana, te radi oblika/skladnosti.
Sve je jasno kada ga vole i uživaju na njemu jedne od najljepših i najnježnijih ptica u prirodi Kolibrići. Također privlači brojno društvo šarenih leptira. I dobra vijest za one oko čijih dvorišta se šuljaju divni jeleni. Neće se pogostiti Lantanom, jer će naći neki bolji izbor za sebe u vidu slasne poslastice.
Lantana alba nema značajnih negativnih karakteristika, niti je podložna napadima štetnika i bolestima.
Preporučuje se za sljedeće krajobrazne primjene – u vrtu pojedinačno ili grupno, ukrašavanje javnih površina, sadnja u kontejnere, čak i u viseće košare.
U zrelosti će narasti do oko maksimalno 90 cm, sa širinom od oko dva metra. Dodatna prednost – raste velikom brzinom, a u idealnim uvjetima može se očekivati ​​da će živjeti otprilike 20 godina.
Ovaj grm najbolje uspijeva na punom suncu do djelomične sjene. Vrlo je prilagodljiv i suhim i vlažnim uvjetima uzgoja, ali neće podnijeti stajaću vodu. Nije izbirljiv u pogledu vrste tla ili pH vrijednosti. Vrlo je tolerantan na urbano onečišćenje i uspjet će bez problema i u sredinama unutar grada.
Savezna američka država Nebrasca je istaknula ovu biljku kao biljku prvaka 2020. godine, a poznato je da Nebrasca odiše kulturom odnosa prema biljkama, prelijepim krajolicama i svojom pitomošću vezano za krajobrazna riješenja i svijest ljudi da je vrt ogledalo vlasnika i nepogrešiv mir i istinski dio svake obitelji.

POLOŽAJ
Sunčano ili polusjena

ZALIJEVANJE
Lantana je prilično otporna na sušu, ali ima velike koristi od temeljitog tjednog zalijevanja. Nemojte zalijevati sve dok se vrh tla skoro ne osuši i nikada ne zalijevajte previše, jer je lantana osjetljiva na truljenje korijena radi viška vode. Zalijevajte u podnožju biljke kako bi po mogućnosti lišće ostalo suho.

TLO
Lantana je tolerantna na većinu tipova tla, ali ako je želite učiniti najsretnijom biljkom posadite je u bogato, dobro drenirano tlo.

PRIHRANA
Jednom u ranu zimu temeljito prihraniti.

RAZMNOŽAVANJE
Razmnožavanje iz reznica je prilično jednostavno. Uzmite reznice novog rasta u proljeće. Uklonite donje listove s reznice, ostavljajući samo jedan ili dva lista na vrhu, uz daljnju brigu i njegu o novom malom životu.

OBREZIVANJE
Lantana se obrezuje samo kada je potrebno, kao što je slučaj uklanjanja odumrlih grana ili po želji ako se ide na ciljano oblikovanje.