Lantana dentata " Sellowiana" / EKO SADNICA

4.65  (35.04 kn)

LATINSKI NAZIV: Lantana dentata “Sellowiana”

RASTE DO: 1 metar
CVATNJA: Od Svibnja do Studenog
NARODNO IME: Uplakana Lantana
POSEBNE ZNAČAJKE: Royal Horticultural Society osnovano 1804. godine u Velikoj Britaniji – Prestižna nagrada “Garden Merit” po strogim brojnim kriterijima za kompletnost biljke.

Kategorije: , Oznaka:

Opis

O BILJCI

Raširen i raskošan i skladnog oblika zimzeleni grm koji tvori prostirku s vitkim, dlakavim stabljikama i malim nazubljenim listovima. Daje unikatne kupolaste cvjetne glavice žutih, ružičastih do ljubičastih cvjetova na dugim peteljkama, iznimno duge cvatnje.
Moderan, popularan, cijenjen, nagrađivan pokrivač tla zbog svoje mase prekrasnih cvjetova koji se pojavljuju većim dijelom godine. Prekrasan kaskadni niz preko svih prepreka, iz visećih košara ili kao primjerak iz kontejnera jednostavno ostavlja bez daha. Izvrstan je grm i za kontrolu erozije na sunčanim obroncima i padinama.
Ideje za hortikulturni dizajn i uređenje prostora ovom biljkom su uistinu brojne, jer se lako svojim skladnim oblikom uklapa u svaki prostor i o njenoj dekorativnosti i popularnosti je sve u literaturi rečeno i praksi ostvareno. Relativno niska i dosta široka prekriva tlo brzo.
Lantana je kao biljka dosta i jednostavna za uzgoj, ali kao I svaka biljka može joj se dodatnim vrtlarskim trikovima i pojačanom njegom uljepšati životni vijek.
Lantana sellowiana je također nazivana Lantana montevidensis, jer je porijeklom s prelijepih brežuljaka koji okružuju glavni grad Urugvaja Montevideo. Član je obitelji Verbenacea i ponekad se naziva i Divlja verbena. Vrste lantane uzgajaju se gotovo 300 godina i uvijek su bile iznimno omiljene među botaničarima i vrtlarima.
Nije suvišno napomenuti da ako ovu biljku ugostite u svom vrtu da ćete privući veliki broj ptica i leptira i dobiti dodatnu radost.

 

Uzgoj

POLOŽAJ
Sunčano

ZALIJEVANJE
Nakon što se uspješno uputi u život i zdravo ukorijeni, povremeno zalijevati, a više na ekstremnoj vrućini, te češće ako je biljka u posudi.

TLO
Na otvorenom raste u vlažnom, dobro dreniranom tlu, po mogućnosti bogatom, iako nije zahtjevna po tom pitanju.

PRIHRANA
Jednom u ranu zimu temeljito prihraniti.

RAZMNOŽAVANJE
Sjemenom posijanim na 16-18ºC u proljeće ili ukorijenjenim poluzrelim reznicama.

OBREZIVANJE
Lagano orezujte prema potrebi kako biste ju oblikovali ili potaknuli grananje. Nikada nemojte uklanjati više od jedne trećine sloja biljka u jednoj sesiji rezidbe i svaki rez napravite neposredno iznad čvora iz kojeg rastu dvije stabljike, kako biste potaknuli grananje.