Bršljan / Hedera helix

2.65  (19.97 kn)

LATINSKI NAZIV: Hedera helix
NARODNO IME: Brstan, Bršljika
POSEBNE ZNAČAJKE: Brzo prekriva i dekorira bilo koju željenu površinu, Nezahtijevan za uzgoj, Egzibicije u vidu izrade skulptura, oblikovanja “slova” i ostalih vrtlarskih izazova.

Kategorije: , Oznaka:

Opis

O BILJCI

Priljepljiva, slatka, neshvaćena biljka u svijetu koji traži čarobne cvjetove. “Obična” zelena boja je boja prirode i traži se multikoloritet, što mnoge zaslužne i tradicionalne biljke guši na zahtjevnom tržištu.
Bršljan je čak dugo bio optužen da guši stabla, ali uopće ne šteti stablu, pa čak i podržava najmanje 50 vrsta divljih životinja!
Bršljan je simbol vjernosti pa su svećenici mladencima darivali vijenac od bršljana. Danas je još uvijek običaj da svadbeni buketi sadrže grančicu bršljana.
Bršljan je zimzelena, drvenasta penjačica koja može narasti do 30 m visine, ali ga se naravno reducira do željene visine. Ima penjačice sa specijaliziranim dlačicama koje mu pomažu da se zalijepi za površine dok se penje.
Njegova sposobnost da brzo i neprimjetno ozeleni površine je čudesna. Stari zidovi, ograde, stupovi, stabla – sve će uresiti ako mu se dopusti. Njegov spoj s crvenom bojom je izrazito romantičan. Nezahtijevan je za uzgoj, a toliko otporan i daruje mnogo u smislu dekorativnosti. Da, često je neshvaćen.
Zato s hrabrosti i povjerenjem nudimo ovu biljku u vaše ruke da sami procijenite…

 

Uzgoj

POLOŽAJ
Sunčano, polusjena i sjena.

ZALIJEVANJE
Bršljan je veoma otporna biljka i mnoge vrste mogu rasti u teškim uvjetima. Ipak, ako želite dobiti gust i pravilan rast, potrebno ga je više zalijevati tijekom ljetnih mjeseci. Bršljan ne podnosi dobro sušu, pa je tijekom vrućih mjeseci potrebno osigurati navodnjavanje prskanjem koje je najučinkovitiji način. S obzirom na to da stvara mnogo malih korijena, dobro upija vodu koja se raspršuje po biljci. Biljku je poželjno zalijevati i tijekom nicanja, najčešće tijekom proljeća, a zalijevanje se smanjuje tijekom jeseni. Tijekom dužeg sušnog razdoblja mora se prskati svaki dan.

TLO
Bršljan nema velika potraživanja kod tla. Može rasti i na kiselijim i siromašnim tlima. Također, odgovaraju mu i humusna tla, a kod kojih može biti bogatiji i brži rast. Dobro podnosi i pjeskovita tla jer se korijen lakše grana i razvija.

PRIHRANA
Bršljan ne traži stalnu gnojidbu, ali je tlo potrebno pognojiti prije sadnje i tijekom vegetativnog rasta. Postoje neke vrste koje mogu uspjeti i na siromašnim tlima, ali najbolje uspijevaju na bogatim i humusnim tlima. Prije sadnje u tlo, dodaje se organsko gnojivo za koje je najbolje da odstoji tijekom zime u zemlji kako bi je obogatilo. Nakon sadnje biljke, gnojivo se dodaje u proljeće kako bi se potaknuo gušći rast lišća. Najbolje je koristiti mineralna gnojiva na bazi dušika, a odgovara mu i unos kalija.

RAZMNOŽAVANJE
Vegetativno se razmnožava reznicama prilikom kojeg se uzimaju mlađe reznice do 10 cm duljine koje se sade u humusnu zemlju. Mogu se tjedan dana držati i u vodi da puste korijenje. Nakon 2 do 3 tjedna, biljka pušta korijenje i nastavlja rast. Sjemenom se razmnožava vrlo rijetko.

OBREZIVANJE
Bršljan veoma voli pomlađivanje koje mu odgovara za rast i razvoj. Pomlađivanje se vrši odstranjivanjem svih starijih grančica i stabljika s osušenim listovima. Dobro reagira na pomlađivanje, jer tako pušta mlade grančice i raste gušće, što je posebno dobro za ograde od bršljana, ukrasne skulpture i ostale “egzibicije” koje je moguće ostvariti s ovom biljkom.