Piramidalni čempres / Cupressus sempervirens “Pyramidalis”

16.59  (125.00 kn)

Latinski naziv: Cupressus sempervirens “Pyramidalis”
Trenutna visina: 50-100, 100-150, 150-200
Raste do: 15 metara
Cvatnja: Ožujak, Travanj, Svibanj
Narodno ime: Čipres, Ćimpres
Posebne značajke: Ekskluzivna ukrasna biljka u skupinama s planetarnom popularnošću

Kategorije: , Oznaka:

Opis

O BILJCI

Najbolje ga je opisati pojmom – “Simbol vječnosti”. Vrsta “Pyramidalis”” je muška vrsta. Ima gustu, piramidalnu i stupoliku krošnju koja se suzuje prema vrhu, te je iznimno voljen radi svog jedinstvenog oblika, ugodne zelene nijanse, dugotrajnosti, optimalne visine i brojnih drugih prednosti. Grane su uspravne i priljubljene. Njegova vrijednost i svrha je doslovno neprocjenjiva, o čemu i svjedoči njegova nevjerojatna planetarna popularnost. Čempresi se naveliko koriste kao ukrasna stabla, posebice piramidalna vrsta, u skupinama ovisno o raspoloživom prostoru, čime se tvori magičnu elegancija, uzvišenost, maksimalna dekorativnost, uz mnoštvo raspoloživih varijacija. Nepogrešivo će u sekundi privući znatiželjne i zadivljene poglede. Ugošćeni u vašem vrtu ili okućnici, dekorirat će je na očito jedinstven način – pretenciozno i s visokom dozom glamura, uspravan, zimzelen, te odaje dojam da tiho razmišlja kako vas uvijek iznova iznenaditi. Krajobrazni projektanti sa svih kontinenata osim Antarktike iznimno često ga koriste u skupinama, što je I jest maksimalan potencijal dekoracije, znajući po pravilima struke da se time dobiva efekt visokovrijednog ukrasa i trajnosti skupine elegantnih stabala. U prilog tome ide i činjenica da je otporan na sušu i na hladnoću do -20 stupnjeva, te na bolesti i time se logično smješta i u kontinentalne i primorske zone. Moguće ga je i oblikovati prema želji, te dobiti čak i efekt gušćeg rasta. Nije zahtjevan za održavanje, ali kao I svakoj biljci na svijetu može mu se pomoći da postigne puni sjaj, što je i cilj, ukoliko želite sretnu biljku. Piramidalna vrsta čempresa može se uzgajati također u posudama, te time perfektno dekorira terase, manje vrtove i čini sve prostore ljepšim.

 

Dodatne informacije

Težina 4 kg

Uzgoj

POLOŽAJ
Idealno izravno sunce

ZALIJEVANJE
Voda je jedan od najvećih neprijatelja čempresa jer u prevelikim količinama uzrokuje truljenje korijena i odumiranje biljke. Najvažnije je osigurati dobru dreniranost tla i omogućiti otjecanje vode. Biljka dobro podnosi sušu, pa nije zahtjevna za zalijevanje. Zalijevanje se vrši jednom u 3 ili 4 tjedna tijekom ljetnih mjeseci, a zimi se na otvorenom obustavlja. Najbolje ga je zaliti kišnicom ili odstajalom vodom, ukoliko postoji mogućnost.

TLO
Najvažnija je dobra drenaža. Čempres dobro podnosi i kisela i ilovasta tla. Nije jako osjetljiv na tla siromašna mineralnim tvarima, ali mogu smanjiti kvalitetu biljke. Dobro podnosi sušu, velike temperaturne minuse (-20), gradska onečišćenja i posolicu.

PRIHRANA
Čempres jako brzo raste, ali ima i potrebu za dodavanjem mineralnih tvari kako bi se pospješio zdraviji izgled. Najvažnije ga je prihranjivati neposredno nakon sadnje i tijekom proljeća, kada je vegetativno najaktivniji.

RAZMNOŽAVANJE
Čempres se razmnožava sjemenom, cijepljenjem, reznicama i izbojcima iz panja.

OBREZIVANJE
Obrezivati se moraju bolesne grane koje mogu ugroziti cijelu biljku. Takve grane je nakon rezidbe potrebno udaljiti od nasada i spaliti.