Ligustrum ovalifolium

3.32  (25.01 kn)

LATINSKI NAZIV: Ligustrum ovalifolium
TRENUTNA VISINA: 20-40 i 60-100cm
RASTE DO: 4m
CVATNJA: Lipanj I Srpanj
POSEBNE ZNAČAJKE: Royal Horticultural Society osnovano 1804. godine u Velikoj Britaniji – prestižna nagrada “Garden Merit”, Jedna od najzahvalnijih živica u raznim segmentima, Moguće pronaći i gnijezdo poneke šarene ptice.

Kategorije: , Oznaka:

Opis

O BILJCI

Ovaj svjetski raširen zimzeleni ili ponekad poluzimzeleni grm (sklon da izgubi lišće samo u lošem tlu ili u teškim zimama). “Oval Leaved” ili “Garden Privet” kako mu tepaju u svijetu veoma je ukrasna i raširena biljka za živicu koja se može vidjeti u gotovo svakom gradu i selu. Podrijetlom je iz Japana, a već dugi niz godina uzgaja se kao biljka za živicu u Velikoj Britaniji, koja je pradomovina hortikulturnog uređenja i vrtova iz snova.
Može narasti do visine od 4 metra, što je čini jednim od divova koji daju dekoraciju i zaklon vrtu ili nizu klupa u prelijepim parkovima.
Ima izrazito sjajno zeleno lišće, kremasto bijele cvjetove i sjajne crne bobice koje privlače ptice.
Relativno lako se uzgaja u većini plodnih vrtnih tla, te će se u takvim uvjetima zeleniti cijelu godinu. Doista je važno unijeti dosta organske tvari i gnojiva u vrijeme sadnje.
U Velikoj Britaniji može se vidjeti kao trajni relikt u starim vrtovima i upravo je Ligustrum ovalifolium jedna od top zahvalnih biljaka za živicu od najboljih britanskih stručnjaka na tom polju Zapanjujući ovalni listovi koji lijepo kliže kroz ruku i stvaraju time gustu i urednu formu. Brzorastući je grm stope rasta do čak 60 cm/godišnje, što je također pogodnost koja se sve češće traži. Idealan je i radi spomenute visine za zaštitu vrta, izolaciju od vjetra i smanjenje buke, a i otpornost na onečišćenje čini ga savršenim izborom za zaštitu od izgrađenih, urbanih područja.
Uzgaja se u Velikoj Britaniji od davne 1842. godine i otada se brzo raširio po cijeloj zemaljskoj kugli.
Ne bez očitih razloga!