Liriope muscari 'Majestic'

4.65  (35.04 kn)

LATINSKI NAZIV: Liriope muscari ‘Majestic’
TRENUTNA VISINA:
RASTE DO: 40 cm
CVATNJA: Srpanj I Kolovoz
POSEBNE ZNAČAJKE: Jedinstveni od najčešće korištenih pokrivača tla, Prelijepa travnata tekstura, Bogata cvatnja

Kategorije: , Oznaka:

Opis

 

O BILJCI

Liriope Muscari ‘Majestic’ je visoko ukrasna biljka koja pokriva tlo i srednjeg je rasta. Ukrasna trava i višegodišnja biljka koja izraste do pola metra u visinu, ovisno o klimi i drugim čimbenicima okoliša, te pravilnom uzgoju. Preferira rast na mjestu koje pruža djelomičan hlad, s jutarnjim suncem i popodnevnom hladovinom ili filtrirano sunce, a najbolje raste kada se sadi u pijesak, ilovaču, glinu ili muljevito tlo koje je dobro drenirano.
Ljeti Liriope daje cvjetove boja ljubičice ili lavande. Lišće je tamnozelene boje. Privlači leptire i vizualnu pozornost, te je otporan na sušu, insekte, bolesti, promet, plijesan i vrućinu.
Ova zimzelena trajnica iz obitelji ljiljana jedna je od najčešće korištenih biljaka za pokrivanje tla i to s vrlo dobrim razlogom! Za razliku od drugih sorti Liriope koje se divlje šire, ‘Majestic’, kao i njegov rođak ‘Big Blue’, tvori uredne nakupine travnatog lišća koje se s vremenom postupno povećava, što ga čini savršenim izborom za korištenje na predviđenim površinama kao ukras.
Majestic Liriope snažna je biljka koja stvarajući bogate cvjetne klasove s šiljcima koji se ljeti uzdižu iznad tamnozelenih travnatih nakupina praćenih crnim bobicama plijeni punu pozornost i uzdahe.
Majestic Liriope će tolerirati i puno sunce, no izgleda i djeluje bolje u hladovini tijekom poslijepodneva.
Također se može koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim biljkama gdje dodaje vrlo lijep vertikalni naglasak i travnatu teksturu.

 

Uzgoj

POLOŽAJ
Polusjena

ZALIJEVANJE
Tijekom prve vegetacijske sezone biljke redovito zalijevajte, ali ne svaki dan, jer to može uzrokovati vlažno tlo. U prosjeku, liriope treba oko 3 cm vode tjedno. Jednom uspostavljene, biljke liriope su relativno otporne na sušu i mogu proći malo dulje između dana zalijevanja.

TLO
Liriope najbolje uspijeva na plodnom, vlažnom, dobro dreniranom tlu s pH blago kiselim do neutralnim. Tolerira pješčana, kao i glinena tla, ali nikad previše vlažna.

PRIHRANA
Liriope Muscari ima velike koristi od gnojidbe. Ako biljke hranite gnojivom sa sporim oslobađanjem ili organskim kompostom za biljke u rano proljeće, ljeti će proizvesti bogate klasove cvjetova.

RAZMNOŽAVANJE
Sjemenom I mladim izdancima.

OBREZIVANJE
Kad je riječ o rezidbi, sve što trebate učiniti je pokositi ili orezati biljke na nekoliko centimetara iznad tla u kasnu zimu prije nego što iz zemlje iznikne novi izrast. Obrezivanje je važno jer pomaže u vađenju pohabanog lišća i dopušta novim listovima da uđu i procvjetaju. Također, rezidbom omogućujete biljci zdrav rast.