Listopadna Mirta / Lagerstroemia indica

9.29  (70.00 kn)

LATINSKI NAZIV: Lagerstroemia indica
TRENUTNA VISINA: 20-40, 40-60, 60-100, 100-150, 150-200
RASTE DO: 5 metara
CVATNJA: Od Lipnja do Rujna
POSEBNE ZNAČAJKE: Jedno od stabala koje najduže cvjeta, Po dekorativnosti iznimno ugledna u svijetu.

Kategorije: , Oznaka:

Opis

O BILJCI

Listopadna mirta (Lagerstroemia indica) izvanredno je ukrasno omanje stablo koje ima izrazito dugu sezonu cvatnje krajnje upadljivog cvijeća i zimsku sezonu arhitektonske ljepote, istaknute čak i prepoznatljivom korom drveta. Spada među stabla koja najdulje cvjetaju, a cvatnja traje i do 120 dana.
Velike glavice malih naboranih cvjetova traju do kasnog ljeta i ponekad do jeseni. Boje cvijeća kreću se od bijele, preko ružičaste, do crvene i ljubičaste. Od 50 vrsta Lagerstroemia, indica – porijeklom iz Kine i Koreje je ona koja se najčešće može vidjeti u hortikulturnoj primjeni.
Može narasti do visine od 5 m, sa širinom krošnje od oko 4 m, a ima umjerenu, odnosno srednju brzinu rasta.
Listopadna mirta izrasta u stablo s više stabljika sa lijepo vizualno zaobljenom krošnjom i vrlo gustim granama. Izrazita kompaktnost i sklad su u pitanju. Proljetno lišće je svijetlozeleno-brončanocrveno. Zreli listovi su 2,5 – 5 cm dugi, ovalni i tamno sjajno zeleni, dakle jedinstveni i originalni. Jesensko lišće je žuto, rjeđe narančasto do crveno. Naborani cvjetovi dužine 3 cm nose se u zaobljenim, blago čunjastim grozdovima, dugim do 30 cm, na krajevima grana. Grozdovi cvjetnih pupova razvijaju se na vrhovima izbojaka u proljeće i rano ljeto i pucaju kako bi pokazali svoje briljantne naborane latice od lipnja do rujna. Cvjetovi se proizvode čak i na mladim biljkama. Kora je glatka, blijedosmeđa ili siva i često se ljušti i pokazuje novu ružičasto-smeđu koru, što je rijetko viđena atrakcija.
Dakle, malo stablo koje se ističe svojim ružičastim, ljubičastim ili bijelim cvjetovima, sjajnim listovima u jesen toplima, kompaktnošću, dekorativnošću i brojnim iznenađenjima.
Pogodan je kao samostalno stablo ili u skupinama. Postavite ga tamo gdje najviše netko može baciti pogled, jer ova biljka je vrijedna najistaknutijeg položaja u vrtu.
Izuzetno cijenjen kod vrtnih dekoratera, a i samih vrtlara po cijelom svijetu, što je po samom izgledu lako i logično zaključiti.

 

Uzgoj

POLOŽAJ
Sunčano ili polusjena

ZALIJEVANJE
Tijekom prve godine zalijevati dva puta tjedno. Tijekom druge godine i dalje stablo je poželjno jednom tjedno zalijevati.

TLO
Uspijeva u plodnom, dobro dreniranom tlu i podnosi vruće i suhe uvjete kada je pravilno smještena i njegovana.

PRIHRANA
Započnite gnojidbu u proljeće gnojivom po dostupnom izboru (tekuće, sporo oslobađanje ili granule), kada se počnu pojavljivati ​​prvi listovi. Utemeljene, dobro ukorijenjene biljke zahtijevaju jaču dohranu. Gnojite svaka dva tjedna tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci. To će potaknuti optimalan novi rast.
RAZMNOŽAVANJE
Lako se razmnožava iz sjemena.

OBREZIVANJE
Preporuča se obrezivanje za uklanjanje pretjerano gustih grana. Orezujte zimi za kompaktnost i obilno cvjetanje, jer Lagerstromija cvjeta prema kvaliteti pripreme nove sezone. Uklanjanje istrošenih cvjetnih grozdova može potaknuti drugi i treći krug cvjetanja, što treba iskoristiti.