Azorski jasmin / Jasminum azoricum

29.86  (224.98 kn)

LATINSKI NAZIV: Jasminum azoricum
TRENUTNA VISINA: 150 cm
RASTE DO: 5 metara
NARODNO IME: Jasmin s mirisom limuna
POSEBNE ZNAČAJKE: Royal Horticultural Society osnovano 1804. godine u Velikoj Britaniji – Nagrada “Garden Merit”, Opojan “limunski” miris cvijeta, zimzelena penjačica nježne nijanse zelene boje.

Nema na zalihi

Kategorije: , Oznaka:

Opis

O BILJCI

Jasminum azoricum već stoljećima se uzgaja u Europi s rekordima – u Nizozemskoj od 1693. i Engleskoj od oko 1724. Iznimno je cijenjen zbog svog svijetlog zimzelenog lišća što mnogo znači za trajnu dekorativnost, te dugog razdoblja cvatnje i posebnog “limunskog” mirisnog cvjetanja.
Poznat kao Azorski jasmin ili jasmin s mirisom limuna, to je penjački, zimzeleni “prvak” porijeklom s bajkovitog otoka Madeire (Portugal). Može doseći ponekad maksimalnu visinu i od 5 metara ako ima idealan oslonac za penjanje s kojim se zbliži, poput debla, rešetaka, skalica, zida i ostalih mnogih načina. Listovi su uistinu jedne nijanse koja daje mir gledajući u njih.
Cvjetovi, koji niču tijekom proljeća, skupljeni su u terminalne grozdove, a sastavljeni su od četiri bijele latice koje nude ugodnu aromu svijeta citrusa.
Zbog svoje ljepote i mirisa, u Velikoj Britaniji je osvojio “Garden Award of Merit” od Kraljevskog hortikulturnog društva, što je najbolji dokaz koliko je dijamantno vrijedan, jer Društvo gleda mnogo kriterija kod eventualnog nagrađivanja i priznavanja “kraljevskom” neke biljke.

 

Dodatne informacije

Težina 2 kg

Uzgoj

POLOŽAJ
Puno sunce do djelomično zasjenjenih područja. Azorski jasmin koji cvjeta u ljeto definitivno bolje uspijeva na sunčanom mjestu.

ZALIJEVANJE
Učestalost zalijevanja bit će umjerena. Općenito, ovisno o klimi u vašem kraju, trebali biste zalijevati u prosjeku oko 4 puta tjedno tijekom najtoplijeg i najsušnijeg doba godine, a oko 1-2 puta tjedno u ostatku godine.

TLO
Raste na tlima bogatim organskom tvari, s dobrom drenažom.

PRIHRANA
Obično ne trebaju dodatno gnojivo osim ako su na tlu siromašnom hranjivim tvarima. U pravilu, gusti organski malč koji se nanosi oko korijenske zone biljke polako će se ispirati i kompostirati u tlo i hraniti korijenje.

RAZMNOŽAVANJE
Reznice polutvrdog drveta s lišćem uzimaju se u kasno ljeto. One moraju imati najmanje 20-30 centimetara i zatim se sade u posude i ostave na mjestu zaštićenom od izravnog jakog sunca.

OBREZIVANJE
U kasnu zimu. Morate rezati suhe, bolesne, slabe stabljike i one koje su slomljene. Također je preporučljivo podrezati one koje previše rastu, osobito ako je biljka u blizini ili pored prolaza.