Myrsine africana / Skladna i gusta živica

9.29  (70.00 kn)

LATINSKI NAZIV: Myrsine africana
TRENUTNA VISINA: 40cm, 60cm
RASTE DO: Optimalno 2 metra
POSEBNE ZNAČAJKE: Jedna od najkompletnijih svjetskih živica po strogim britanskim kriterijima i zato je i često korištena u vrtovima, parkovima, javnim površinama.

Kategorije: , Oznaka:

Opis

O BILJCI

Myrsine africana je vrlo lijepa vrsta grmlja koja se koristi u mnogim parkovima i vrtovima.
Myrsine africana, također poznata po imenu „afrički šimšir“ i „afrička mirta“, obogaćena je postojanim i vrlo gustim sjajnim lišćem i široko je rasprostranjena od Europe, preko Afrike do Azije.
Ako se dobro i s pažnjom brinemo o njemu može dugo služiti kao lijepi visoki i briljantno zeleni ukras.
U obliku je grma s prilično krutim granama. Obično su visoki optimalno I vizualno do odgovarajućih dva metra i protežu se preko jednog metra u dužinu, te s dodatkom već opisanih listova, čine ga idealnim izborom za visoko ukrasnu živicu, koja može ocrtati ili okružiti i opsežna područja.
Kada ovaj grm dosegne zrelost, otkrivamo da lišće postaje još gušće i kada je lijepo i skladno oblikovan, što ne predstavlja veliku teškoću, oku bude jako ugodno promatrati ju. Proljetni cvjetovi ju „oživljavaju“, dok bobice koje ih slijede, jer su ružičaste do plavkaste boje i taj spektar je izuzetno potentan za stvaranje zamišljenih kombinacija s drugim ukrasnim biljkama, čine pravo malo čudo.
To je prilično tolerantan grm što se tiče uzgoja, sve dok tlo ima pH vrijednost između 5,5 i 6,5. Taj uvjet mora biti zadovoljen. Može se uzgajati i na siromašnim tlima i može postojano izdržati sušu nakon što se grm ukorijeni. Može rasti na mjestu koje je na suncu, ali i u sjeni. To mu omogućuje da se koristi na mnogim mjestima kao konturna živica, jer jasno je da je u kompletnom okruženju gotovo nemoguće da na svim mjestima bude sunčan položaj.
Još jedan pozitivan aspekt uzgoja ovog grma je otpornost na mraz. Može izdržati temperature do -9 stupnjeva. Čak i koristi kišovitiju zimu da se bolje ukorijeni i uspostavi. Ljeti mu treba pomoć u vidu češćeg zalijevanja. Sa samo godinu dana rasta i starosti već je uspostavljena I formirana biljka, koju mnogi hortikulturni stručnjaci smatraju prilično rustikalnom.
Kako bi se mogla dobro razvijati nakon što je posađena, preporučljivo je koristiti malč od borove kore debljine od oko 3 centimetra za poticanje ukorjenjivanja. Osim toga ovaj malč pomaže u blagom zakiseljavanju tla, kao što je već naglašeno da biljci godi.

 

Uzgoj

POLOŽAJ
Sunčano ili polusjena

ZALIJEVANJE
Preporuka je ne obilno, samo ljeti joj pružiti dodatno osvježenje.

TLO
Osnovni preduvjet za uspjeh ove biljke. Tlo mora biti Ph vrijednosti između 5.5 i 6.5.

PRIHRANA
Preporučljivo je koristiti manju količinu gnojiva tijekom proljeća.

RAZMNOŽAVANJE
Razmnožavanje je najbolje iz sjemena, jer je reznice dosta teško ukorijeniti.

OBREZIVANJE
Mora se orezati u rano proljeće kako bi grm dobio elegantniji i kompaktniji izgled.