Sitnolisna mirta / Myrtus tarentina

10.31  (77.68 kn)

LATINSKI NAZIV: Myrtus tarentina
TRENUTNA VISINA: 20-40
RASTE DO: 150 cm
CVATNJA: Srpanj I Kolovoz

POSEBNE ZNAČAJKE: Royal Horticultural Society osnovano 1804. godine u Velikoj Britaniji – prestižna nagrada “Garden Merit”, Višenamjenska, Gust rast I kompaktnost i beskrajne mogućnosti oblikovanja.

Kategorije: , Oznaka:

Opis

O BILJCI

Sitnolisna mirta je izuzetno kompaktan, gust zimzeleni grm s mirisnim lišćem. Potječe iz mediteranskog područja gdje raste samoniklo i bogato. Također dobro raste u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje je jako poznata i često korištena, znajući da je klima bitno drugačija od mediteranske.
Mali bogato-gusti uski listovi prekrivaju ovaj grm tijekom cijele godine, dok ljeti, od srpnja do kolovoza, njegovi atraktivni ružičasti pupoljci pucaju u bijele cvjetove. Kasnije se ovi bijeli cvjetovi razvijaju u bijele bobice koje su u prekrasnom kontrastu sa sjajnim zelenim lišćem.
Jedan je od najkompaktnijih vrsta često korištenih grmova u svijetu, sklon oblikovanju u lik kakav poželite, te izvrsno podnosi obrezivanje. Narasti će u visinu od jednog do jednog i pol metra i proširiti se na istoj udaljenosti širine.
Sitnolisna mirta je patuljasta vrsta pa lako ispunjava male ili niske prostore. Izgleda dobro u bilo kojem rasporedu sadnje ili obrubi cvijeća, te je naravno sposobna dekorirati i veće površine vrijednom živicom ili zamišljenim rasporedom sadnje.
Uzgojene u loncu sretne su ako se redovito zalijevaju, a ovaj raspored omogućuje da ih se premješta po vrtu ispunjavajući “dosadna” mjesta svojim zimzelenim lišćem. Stavite posudu blizu otvorenog prozora ili svog praga kako biste osjetili božanstven miris u ljetnim danima. Zimi bi zimzelena mirta mogla lako biti jedina boja koju vidite, pa je posadite tamo gdje joj se možete diviti s prozora.
Lijepa zimzelena Mirta definitivno je čvrsta i prilagodljiva biljka.
Također ima RHS (Royal horticultular society) nagradu za kompletne vrtne zasluge, tako da možete biti sigurni da birate vrhunsku biljku bez obzira želite li mirisnu biljku za svoje dvorište ili atraktivno dopunu za veliki obrub, biljku u posudi ili kompaktnu sjajnu živicu visoke kvalitete.

 

Dodatne informacije

Težina 3 kg

Uzgoj

POLOŽAJ
Sunčan. Osigurajte zaklon od hladnih, sušnih vjetrova. Za rast bobica i cvijeća potrebna su duga, vruća ljeta.

ZALIJEVANJE
Ljeti obilnije, posebice u fazi stvaranja cvjetova.

TLO
Dobro raste na većini umjereno plodnih tla, dobro dreniranih.

PRIHRANA
Malčirajte podnožje vaše Sitnolisne mirte u proljeće s kvalitetnim gnojivom ili sredstvom za poboljšanje tla , jer to osigurava da primi sve hranjive tvari koje su joj potrebne za najbolji prikaz cvijeća i njen zdravi rast I razvoj.

RAZMNOŽAVANJE
Sjemenom koje se sije u posude u hladniji okvir u jesen ili ukorijenjenim polutvrdim reznicama u kasno ljeto pri nižim temperaturama.

OBREZIVANJE
Razmislite o obrezivanju u čunjeve, kuglice ili oblik kutije. Započnite ovo sredinom proljeća tako da ih bar približno izrežete u oblik koji želite. Sljedeće godine napravite ili kupite okvir, postavite ga na biljku, a zatim pričvrstite biljku nekoliko puta godišnje.