Magnolia / Magnolia grandiflora

55.60  (418.92 kn)

LATINSKI NAZIV: Magnolia grandiflora
TRENUTNA VISINA: 150-200cm
CVATNJA: Ožujak i Travanj
POSEBNE ZNAČAJKE: Jako ugledna i profinjena biljka s posebnim značajkama u smislu dekoracije, bogate povijesti, dugovječnosti, svoga značenja.

Kategorije: , Oznaka:

Opis

O BILJCI

Nešto jako opuštajuće i što razgali srce je topao proljetni dan za vrtnim stolom, pod zaštitom stabla magnolije u cvatu!
Ako vašem voljenom vrtu treba prijateljski i lijepo izgledajući suputnik, Magnolia grandiflora je sigurno biljka koja nedostaje. Kad jednom donesete ovo drvce kući, ono će biti ništa manje nego doživotni šarm i očaravajući pratilac, vas i vaših potomaka, jer po nekim procjenama Magnolija živi nekad i preko 400 godina!
Magnolia grandiflora, inače još poznata kao Južna magnolija ili “Bull Bay”, zimzelena je vrsta drvenastih cvjetnica iz obitelji Magnoliaceae. Ova magnetno privlačna biljka sa svojim brojnim varijacijama raširena je i veoma popularna diljem svijeta, jer ime Magnolija je vrlo ugledno u svijetu biljaka.
Zanimljivi specifični epitet „Grandiflora“ dolazi od riječi „grandis“ i „flor“, što na latinskom znači „veliki“, odnosno „cvijet“.
Biljke magnolije grandiflore dolaze zajedno s privlačnim lišćem. Tipično tamnozeleno lišće pretvara se u prekrasne nijanse žute, smeđe, pa čak i crvene.
Listovi su im široko jajasti s glatkim rubovima. Izgled im je krut, kožast, a mjere 12-20cm u duljinu i 5-12 cm u širinu. Stabljike imaju tople i svijetle nijanse. Tijekom svog razdoblja cvatnje, od proljeća do ljeta, stabla magnolije grandiflora spektakularno donose velike, upadljive i iznimno mirisne cvjetove. Imaju lijep miris koji podsjeća na limun citronelu. Njihovi cvjetovi se sastoje od 12 bijelih latica voštane teksture. Izranjaju iz vrhova grančica i veliki do čak ogromnih 30cm u promjeru.
Sažeto – jako ugledna i profinjena biljka s posebnim značajkama u smislu dekoracije, bogate povijesti, dugovječnosti, svoga značenja.
Tradicionalno, ona se uzgaja u engleskim vrtovima, što smo posebno željeli naglasiti, jer ipak su engleski vrtovi svjetski poznato i priznato mjerilo vrijednosti, ukusa, ljepote i duge i bogate tradicije.
Ova tradicija nastala je u Engleskoj od kada su prve biljke unesene iz američkih kolonija početkom osamnaestog stoljeća. U to vrijeme kada je sve bilo drugačije i ozbiljno vrtlarstvo u začetku, bilo je razumno pronaći najtopliji dio vrta za sadnju tada nove egzotike. Tristo godina kasnije postoji mnogo dokaza koji pokazuju da takva vrsta opreza više nije potrebna jer je biljka prilično sretna na otvorenom i raste kao slobodno stablo.
Ako raste sama, Magnolia grandiflora u britanskim vrtovima obično raste široka, a ne visoka, kao u toplijim klimama. I to je u redu ako je to ono što želite, ali vremenom prilagođena stručna rezidba čini čuda s ovim biljkama. Ili se odrežu donje grane kako bi se potaknuo rast prema gore ili se snažno obreže u proljeće (neposredno prije početka rasta početkom travnja) kako bi se dobio gusti rast.
Što im rade u divnoj Toskani treba svakako vidjeti da bi se vjerovalo. Atrakcija! Čini se da snažno obrezivanje u proljeće ne čini ništa što bi spriječilo proizvodnju njihovih ogromnih, lijepo mirisnih bijelih cvjetova tijekom cijelog ljeta.
Ako se Magnolija uzgaja u sjeni, ima tendenciju da izrastu skromnijeg rasta, pa je razvidno da je puno sunca do eventualno djelomične sjene najbolje za nju.
Magnolia grandiflora je izdržljiva i pouzdana biljka, koja će vas nagraditi prelijepom obilnom cvatnjom ogromnim cvjetovima, svojom elegancijom, kraljevskim imenom i moguće je da na sebe privučete zavist susjeda.
Kao i kod svih drvenastih biljaka, sadi se visoko, otkrivajući što je moguće više sužavanja na dnu debla. Omogućavanje da se tlo nakuplja oko podnožja stabla može biti kobno.
Magnolije su se mogle pojaviti na planeti Zemlji malo prije pčela. Nekako su se naše Magnolije uspjele evoluirati da se šire bez pčela, ali uz pomoć kornjaša. Neki primjeri običnih kornjaša koji neumorno rade na oprašivanju magnolija uključuju žižake, lisne kornjaše, kornjaše koji se hrane sokom i cvjetne kornjaše.

 

Dodatne informacije

Težina 5 kg

Uzgoj

POLOŽAJ
Sunčano ili eventualno polusjena

ZALIJEVANJE
Osigurajte redovito navodnjavanje za svoje stablo magnolije kako bi tlo oko njega bilo stalno vlažno. Zalijevajte stablo kad god je površina okolnog tla lagano suha na dodir.

TLO
Većina magnolija najbolje raste na vlažnim, dobro dreniranim, blago kiselim tlima, ali neutralna do blago alkalna tla su također pogodna za rast. Magnolije su prilagodljive glinenim, ilovastim ili pješčanim tlima

PRIHRANA
Nemojte uopće gnojiti svoje magnolije tijekom prve godine nakon sadnje. Počevši od drugog proljeća i sljedeće tri godine, hranite ih organskim granuliranim gnojivom do rujna. Nakon četvrte godine smanjite dohranjivanje na ožujak i srpanj.

RAZMNOŽAVANJE
Iz reznica u kraćem periodu.

OBREZIVANJE
Obrezujte stablo magnolije godišnje kako biste zadržali željenu veličinu i oblik. Izrežite bilo koje problematičnu granu, uključujući bolesne, oštećene ili mrtve, s parom naoštrenih i steriliziranih škara za orezivanje. Za najbolje rezultate, obrezujte stablo u kasnu zimu kako biste smanjili obilnje istjecanje soka.

Obavijest!

Dragi kupci,

zbog trenutnih vrućina ne izvršavamo dostavu jer biljke uvenu prilikom transporta. Nove isporuke započet će od 1.9.2024.

Za sve narudžbe/rezervacije kontaktirajte nas na broj mobitela: 099/4624-191