Bršljan / Hedera helix “Oro di bogliasco”

3.98  (29.99 kn)

LATINSKI NAZIV: Hedera helix “Oro di bogliasco”
RASTE DO: 8 metara
POSEBNE ZNAČAJKE: Royal Horticultural Society osnovano 1804. godine u Velikoj Britaniji – prestižna nagrada “Garden Merit”, Nevjerojatno je i u prirodi rijetko viđeno da jedna biljka zelenog lista na sebi ima različito nijansiranu zelenu boju s dodatkom žute.

Kategorije: , Oznaka:

Opis

O BILJCI

Hedera helix Oro di Bogliasco je entuzijastičan zimzeleni penjač, u prirodi uistinu jedinstvene teksture i više nijansiranih zelenih listova s dodatkom žute boje, što je očaravajuće za one koji vole jedinstvenost u svijetu biljaka.
Može doseći visinu do 8 metara i širinu od 1,5 metra u izrazito kratkom roku za jednu penjačicu. Ova plemenita sorta bršljana sinonim je za Hedera helix Goldheart i Hedera helix Jubilaum Goldherz, što je društvo “penjačkih velikana”.
Kao što smo ustanovili, ima naoko i nepogrešivo privlačne šarolike listove, koje je biljka očito sama inteligentno rasporedila u raznim veličinama i oblicima, te izašla iz okvira opće “uniformiranosti”. Svaki list ima kremasto žuto središte okruženo obodima navedene više nijansirane zelene boje, te bi ga uistinu opisali kao list dostojan zida romantičnih talijanskih dvoraca.
Kad se listovi prvi put pojave na trsu oni su trostruki, ali kako biljka sazrijeva poprima ovalni oblik. Tijekom jeseni “Oro di bogliasco” proizvodi bogatstvo sitnih ljubičasto-crnih bobica koje traju do same zime i te bobice daruju dodatni vizualni dojam, interes i čar.
Ova penjačka loza bršljana oslanja se na grane koje proizvode zračno korijenje da se penje i širi. Korijenje brzo i učinkovito prianja uz gotovo svaku površinu kako bi se penjalo i podržavalo lozu. Hedera helix “Oro di Bogliasco” također dobro raste kada se uzgaja i kao pokrivač tla, što je njezina naglašena prednost i relativno lako mogu se oplemeniti vrlo velike površine. Tada rijetko prelazi 16 centimetara visine, što je optimalno i oku ugodno. Prilijepit će se za tlo hvatajući travu, krhotine, štapove ili bilo što na svom putu rasta, kako bi stabilno i na zdravim nogama opstalo u svojoj dugotrajnosti.
Oro di Bogliasco preferira mjesto za sadnju s djelomičnim ili punim suncem. Puno sunce ipak više otkriva nove boje i nijanse u lišću. Rasti će i u punoj sjeni vrta, ali njezini ukupni potencijali i brzina rasta mogu biti narušeni.
Hedera helix Oro di Bogliasco je tolerantna na hladnoću. Izdržat će pad temperature do čak -29 Celzijusa bez oštećenja. U idealnom slučaju treba ju posaditi na mjestu koje joj pruža malo zaklona od zimskih hladnih vjetrova koji mogu isušiti lišće.
Ako želite brzorastuću lozu koja je čvrsta, iznimno dekorativna jedinstvenošću listova, Bršljan “Oro di Bogliasco” će oduševiti i najzahtjevnije vrtlare i čak i one “tvrdog srca”. Brzo će prekriti ogradu, zid, stablo ili bilo koju drugu prepreku i zahtijeva prilično malo njege da bi uspjela. Bez obzira na doba godine izgleda spektakularno što je i potvrdilo najuglednije hortikulturno svjetsko društvo RHS iz Velike Britanije, ustanovljeno 1806. godine. Nagrada se odnosi na kompletnost biljke u svim relevantnim vrtnim kategorijama.

 

Dodatne informacije

Težina 1 kg

Uzgoj

POLOŽAJ
Sunčano ili polusjena

ZALIJEVANJE
Ljeti obilnije da joj pomognete kod vrućina. Nećete pogriješiti ni dajući mu dosta često potrebno osvježenje.

TLO
Dodatni bonus je tlo bogato organskim tvarima, iako nije zahtjevna biljka po pitanju tla.

RAZMNOŽAVANJE
Razmnožavajte reznicama mekog drveta ili raslojavanjem u bilo koje vrijeme. Ukorijenite poluzrele ili tvrdo drvene reznice od ljeta do zime.

OBREZIVANJE
Biljka se može obrezati u bilo koje doba godine kako bi bila unutar željenih i potrebnih granica u oblicima koje poželite.