Mirta / Mirtus communis

9.30  (70.07 kn)

LATINSKI NAZIV: Myrtus communis
TRENUTNA VISINA: 20cm, 40cm
RASTE DO: 2.5 metra
CVATNJA: Lipanj, Srpanj, Kolovoz, Rujan
NARODNO IME: Obična mrča, Marta
POSEBNE ZNAČAJKE: Royal Horticultural Society osnovano 1804. godine u Velikoj Britaniji – prestižna nagrada “Garden Merit”, Jedna od cjenjenijih biljaka vrtlarske i krajobrazne arhitekture.

Kategorije: , Oznaka:

Opis

O BILJCI

Myrtus je srednje velik rod koji pripada obitelji Myrtaceae. Porijeklom je iz Europe, ali je rasprostranjena u cijeloj mediteranskoj regiji i na Bliskom istoku i ima važno kulturno značenje od davnina.
Myrtus communis, poznatiji kao mirta, jedina je vrsta tog roda koja se nalazi na sjevernoj hemisferi.
Nasuprotno raspoređeni listovi su jajasto lancetasti, 2–5 cm dugi, koricasti, goli, točkasto-žljezdasti i cjeloviti. Kada se zgnječe, imaju nježan aromatičan miris. Bogati i naočiti bijeli zvjezdasti cvjetovi koji imaju pet latica, pet čašica i masu čupavih prašnika, pojavljuju se od lipnja do rujna. Nakon ljeta, oko studenoga pojavljuju se subkuglaste do elipsoidne bobice, koje su plavkasto-crne (ili rijetko žućkasto-bijele) pri sazrijevanju.
Obična mirta ili prava mirta (Myrtus communis) pripada onoj vrijednoj kategoriji biljaka koja je pratila čovjeka od trenutka kada je “sišao s drveća”, barem iz faze prikupljanja hrane, opskrbljujući ga ukusnim i hranjivim plodovima i kasnije s lijekovima i parfemima.
U modernom turbulentnom i kompliciranom razdoblju, obična mirta pronašla je drugi put da uđe u sada civilizirani svijet jednostavno pokazujući svoje bogate ukrasne vještine, što je automatski proglašava jednom od vrjednijih biljaka vrtlarske i krajobrazne arhitekture po mnogim hortikulturnim stručnjacima i vizionarima, te je i nagrađena možda i najprestižnijom svjetskom nagradom koju jedna biljka može dobiti – Kraljevsko hortikulturno društvo – nagrada “Garden merit” za cjelovitu kompletnost biljke u mnoštvu segmenata po najstrožim kriterijima.

 

Dodatne informacije

Težina 1 kg

Uzgoj

POLOŽAJ
Sunčan. Za proizvodnju cvijeća i plodova potrebno je dugo vruće ljeto.

ZALIJEVANJE
Trebalo bi zalijevati obilno u ljetnim mjesecima kada su vanjske temperature mnogo više. Zimi se zalijeva tek toliko da se tlo u kojem raste potpuno ne osuši. S vremena na vrijeme, listove mirte dobro je poprskati mlakom vodom.

TLO
Raste na otvorenom u vlažnom, ali dobro dreniranom tlu, zaštićenom od hladnih suhih vjetrova.

PRIHRANA
Srednji intenzitet s posebnim praćenjem kako se biljka ponaša i reagira na umjereno gnojenje, te sukladno tome pratiti individualni razvoj svake biljke, pojedinačno, ili ako su u skupini.

RAZMNOŽAVANJE
Ljeti se razmnožava sjemenom ili polutvrdim reznicama.

OBREZIVANJE
Uklonite sve slomljene ili mrtve grane zahvaćene stabljike kad god ih primijetite. Odrežite sve izrasline oštećene smrzavanjem ili tanke, vretenaste izrasline natrag do sljedećeg zdravog čvora ili pupa zaobilaznim rezačima u rano proljeće dok novi rast počinje.