Ficus "Benjamin"

26.54  (199.97 kn)

LATINSKI NAZIV: Ficus “Benjamin”
RASTE DO: 2 metra
NARODNO IME: Plačljiva smokva
POSEBNE ZNAČAJKE: Dekorativni listovi, trajnost, postojanost, nezahtjevnost, mirna osobnost.

Kategorije: , Oznaka:

Opis

O BILJCI

Biljka predivne osobnosti koja unosi mir u dom. Ficus Benjamin došao je iz tropskih krajeva i u divljini naraste 20-30 metara. Ovo simpatično zimzeleno drvo na kratkom deblu nosi glatku sivo-bež koru, široko razgranatu krunu, koju podupiru brojni zračni korijeni. Postoje i vrtni oblici Benjaminovog fikusa, uključujući drveće s malim listovima. Ficus Benjamin, Velikoj većini poznat kao sobna biljka, ne zahtjeva puno održavanja i vrlo je pogodan kao bonsai.
Listovi Ficus Benjamin su sjajni, glatki, tanko kožasti, duguljasto-ovalni s šiljastim vrhom, dugi 6-13 cm i široki 2-6 cm. Raspored lišća na granama je suprotan, lišće se formira u istoj ravnini. Središnja vena je slabo izražena, s 8-12 parova bočnih vena. Peteljka je oko 2 cm.
Pokušajte odmah pronaći stalno mjesto za Benjamin fikus, zaštićeno od izravne sunčeve svjetlosti. Za razliku od fikusa sa svjetlijim lišćem, Benjamin fikus ne zahtijeva maksimalno osvjetljenje i izvrsno će se osjećati nekoliko metara od sunčanog prozora ili u neposrednoj blizini sjenovitog prozora.
Uživa u prskanju, te mu ga povremeno omogućite. 1-2 puta dnevno. Preporuča se nježno protresanje Benjaminov fikusa otprilike jednom tjedno, omogućujući pristup zraku gustom lišću biljke i oslobađajući ga od padajućeg lišća.
Ako u prvim tjednima boravka u kući fikus počne aktivno odbacivati lišće, nemojte se uznemiriti – tako ova biljka reagira na nove uvjete. Nastavite ga prskati i zalijevati i vrlo brzo će se prilagoditi i stvoriti novo lišće. Zimi je ispuštanje i do 30% lišća također normalan proces.
Opasnosti koje se lako mogu izbjeći – niska vlažnost zraka, propuh, strujanje zraka, nagle promjene temperature, prekomjerno zalijevanje, nedovoljno zalijevanje, nedostatak svjetlosti, zalijevanje prehladnom vodom, temperatura prostora ispod 17 stupnjeva.
Pokušajte odmah pronaći stalno mjesto za Benjamin fikus, jer ne voli premještanje. Potrebno je i malo vlažnom krpicom povremeno očistiti lišće.

 

Uzgoj

POLOŽAJ
Ni u sjenu ni na izravno sunce
ZALIJEVANJE

Preporuka je ne obilno. Tek kada se supstrat skoro osuši. Pripaziti da se voda ne zadržava u podlošku.

TLO
Fikusu je potrebno dobro drenirano, plodno tlo. Mješavini zemlje za ovu biljku trebale bi osigurati i hranjive tvari koje su joj potrebne.

PRIHRANA
Od proljeća do jeseni tekućim gnojivom za lisnato bilje svaka dva do tri tjedna.

RAZMNOŽAVANJE
Pronađite čvor gdje se list/grančica spaja sa stabljikom/granom. Izrežite pod blagim nagibom prema dolje prije čvora. Izrežite blizu čvora bez rezanja u njega. Ostavite barem jedan čvor za novi rast na toj stabljici/grani.

OBREZIVANJE
Obrezivanje u svrhu oblikovanja krošnje najbolje je obavljati tijekom zimskih mjeseci. Požutjele listove je potrebno uklanjati. Fikus benjamin može godinama ukrašavati ured ili stan i pri tom narasti vrlo visoko, a uz dodatne vještine uzgoja bit će još ljepši i gušći.