Drvenasta lucerna / Medicago arborescens

12.00  (90.41 kn)

LATINSKI NAZIV: Medicago arborescens
TRENUTNA VISINA: 40-60
RASTE DO: 4 metra
POSEBNE ZNAČAJKE: U prirodi među rijetkim dostupnijim biljkama sa srebrno-sivim listovima, Bogata žuta cvatnja na dugim grozdovima, Visoko dekorativan potencijal kroz veći dio godine.

Kategorije: , Oznaka:

Opis

O BILJCI

Većina vrsta Medicago su nisko puzajuće zeljaste biljke, ali Medicago arborescens je srećom iznimka. To je veliki privlačni grm na prvi pogled koji može doseći visinu i do 4 metra, ovisno o redukcijama. Ima u svijetu biljaka privilegiju nositi rijetke boje srebrno-sivih listova, sastavljenih od tri listića koji su često presavijeni duž srednjeg rebra. Uistinu fascinantan ukras I kada njima dodamo cvatove, koji su završni doista veliki grozdovi s 4-8 narančasto-žutih cvjetova s ​​vjenčićima u krasnom obliku leptira, ugodnog mirisa vanilije, dobijemo i jasan razlog zašto se ovaj grm često upotrebljava kao ukrasni primjerak visoke vrijednosti. Raširen je po cijelom svijetu, ali najveću popularnost ima u Europi, gdje krasi brojne javne površine i vrtove, u koje unosi živost i koloritet, sa skladom i karakterizira ga pretenciozna prisutnost, od kasne jeseni, pa tijekom cijele zime i sve do kasnog proljeća, spektakularnom pojavom brojnih cvjetova s ​​tipičnim papilionastim žutim vjenčićem, skupljenim u cvatove, koji su odvojeni od pazuha listova, na vršnim dijelovima mladih grana, uz već opisane srebrno-sive uzbuđujuće listove.
U prirodi ga se također može sresti kako slobodno uživa na stjenovitim obroncima, strmim liticama, kod nepristupačnih morskih obala i na nadmorskim visinama do 800 metara.
Otporan je na udare vjetra, nanose soli, te je idealan izbor i za mjesta pri morskoj obali i uz to zahtijeva topao položaj na punom suncu. Ova vrsta ima simbiotski odnos s određenim bakterijama u tlu koje fiksiraju atmosferski dušik. Dio tog dušika koristi sama biljka koja time bolje raste, a višak koriste druge biljke koje rastu u blizini, što je još jedno istinsko čudo prirode.

 

Uzgoj

POLOŽAJ
Sunčano

ZALIJEVANJE
Vrlo su otporne na sušu. Potrebno im je povremeno zalijevanje, ljeti obilnije.

TLO
Tlo treba biti blago lužnato i dobro drenirano. Može rasti čak i na kamenitim tlima.

PRIHRANA
Minimalno.

RAZMNOŽAVANJE
Razmnožavaju se sjemenom posijanim u proljeće ili reznicama također u proljeće.

OBREZIVANJE
Dobro podnosi rezidbu, ali nije čak ni strogo potrebna.