Grevilea / Grevillea rosmanifolia

7.30  (55.00 kn)

LATINSKI NAZIV: Grevillea rosmanifolia
TRENUTNA VISINA: 20-40
RASTE DO: 150-240 cm
POSEBNE ZNAČAJKE: Royal Horticultural Society osnovano 1804. godine u Velikoj Britaniji – Prestižna nagrada “Garden Merit”. Duga Cvatnja posebnim “paukovim cvjetovima” nježnih boja.

Kategorije: , Oznaka:

Opis

O BILJCI

Grevillea rosmarinifolia ili “Spider Flower” jedan je od popularnijih naših grmova koji daruje gusto i grmoliko zimzeleno lišće u kontrastu s bogatim grozdovima vrlo lijepih crvenih paukovih cvjetova.
Predivno šiljasto lišće i njegova nijansa i struktura raspoređeno je naizmjenično duž stabljika, slično Kulinarskom ružmarinu (od čega je dobio ime vrste). Svaki list je također sjajno zelen na vrhu, a odozdo je pahuljasto sivo/zelen !?
Paukovi varijeteti crvenih do ružičastih cvjetova proizvode se u parovima duž grana i sastoje se od cjevčica koje su zakrivljene prema dolje koje su međusobno spojene, ali podijeljene na krajevima gdje boja prelazi u kremastu.
Oni su spektakularni cvjetovi zbog svoje kompaktne veličine i ključni razlog za komercijalni i praktični uspjeh ove osobito nježne, ali jake biljke, koja živi 50-65 godina.
Cvatnja je obično u proljeće, ali sretna biljka će proizvesti daljnje bujanje cvijeća tijekom godine, ukoliko joj pružite što idealniju njegu i radost.
Cvjetovi su puni nektara i privlače razne šarene ptice, pčele i kukce u vaš vrt.
Prilagođava se i raste u bilo kojem vrtu – samo zato što izgleda neopisivo lijepo, kompaktno, skladno, radosne osobnosti i pomaže u održavanju i sreći domaćih stvorenja.

 

Uzgoj

POLOŽAJ
Sunčano ili polusjena

ZALIJEVANJE
Redovito, čekajući da se podloga osuši. Odolijevaju višednevnoj suši.

TLO
Preferiraju dobro drenirana tla. Izbjegavati tla s pH većim od 7. U manje dobro dreniranom tlu stvaranje povišenog područja za sadnju pomoći će drenaži i pomoći da Grevillea bude sretna.

PRIHRANA
U rano proljeće prirodnim gnojivom za biljke s niskim udjelom fosfora, jer su grevillea vrlo dobro prilagođene uvjetima niske razine fosfora.

RAZMNOŽAVANJE
Reznicama. Nije problem ako ima mekani vrh. Korijenje će se najbolje formirati odmah ispod čvora, pa se skinu donji listovi. Onda samo sastružite s obje strane, da ranite tkivo, i spremno je sve za sadnju.

OBREZIVANJE
Najbolje vrijeme je nakon što cvjetanje završi. To se obično događa u kasnu zimu, nakon što prođe opasnost od mraza. Obrezuje se idealno za trećinu kako bi se poboljšali oblik i stvorilo gušće lišće i plodnije cvjetanje.