Japanska aralija / Fatsia japonica

11.95  (90.04 kn)

LATINSKI NAZIV: Fatsia japonica
TRENUTNA VISINA: 60-100
RASTE DO: 3 metra
CVATNJA: Listopad, Studeni
NARODNO IME: Fatsi
POSEBNE ZNAČAJKE: Dekorativni “osmoprsteni” listovi duljine 20-40 cm, Nagrada Kraljevskog hortikulturnog društva, RHS UK – “Garden merit”.

Kategorije: , Oznaka:

Opis

O BILJCI

Fatsia su zimzeleni grmovi s debelim, rijetko razgranatim stabljikama s velikim, kožastim, dlanastim listovima koji su iznimno dekorativni i bijelim cvjetovima u završnim složenim kišobranima, nakon kojih slijede mali crni plodovi.
Naziv fatsi aproksimacija je japanske riječi za ‘osam’, a odnosi se na osam režnjeva lista. U Japanu je poznata kao yatsude, što znači “osam prstiju”. Naziv “japanska aralija” nastao je zbog toga što je rod bio klasificiran u srodni rod Aralia u prošlosti.
Obično se uzgaja kao ukrasna biljka u klimatski umjerenim područjima gdje temperature ne padaju ispod -15 °C. Može se uzgajati kao sobna biljka i pokazalo se da učinkovito uklanja plinoviti formaldehid iz zraka u zatvorenom prostoru.
Odlično podnosi zagađeni zrak, stoga je to prednost za njenu sadnju uz ceste i na javnim gradskim površinama. Oslobođena od ozbiljne ugroze od neke bolesti daje sigurnost. Ne izlagati ie na direktno sunce i izravne udare vjetra, jer listovi time mogu dobiti smeđe mrlje. Idealna joj je polusjena. Ljeti biljke posađene u tegli, što je također jako dekorativno, možete smjestiti u duboku sjenu, da biljka mirno “ljetuje”. Nagrada najuglednijeg britanskog kraljevskog hortikulturnog društva “Garden merit” dovoljno govori o ugledu i kompoziciji i koristi ove biljke u globalnom zbroju prednosti i nedostataka, gdje ovi potonji su u ogromnom manjini.

 

Uzgoj

POLOŽAJ
Idealno polusjena.

ZALIJEVANJE
Biljka se zalijeva dovoljno često kako bi tlo cijelo vrijeme bilo dovoljno vlažno. Često provjeravajte biljke koje rastu u posudama jer se mogu brzo osušiti.

TLO
Po mogućnosti blago kiselo i bogato tlo.

PRIHRANA
U proljeće nakon što prođe opasnost od mraza.

RAZMNOŽAVANJE
Razmnožavanje se vrši sjemenom i poluzrelim vrhovima stabljike.

OBREZIVANJE
Fatsia treba godišnje obrezivanje kako bi održala naviku rasta grmolikog i zdravog, sjajnog lišća. Obnavljajuće obrezivanje je najbolje. Možete posjeći cijelu biljku do zemlje u kasnu zimu neposredno prije početka novog rasta, ili možete ukloniti jednu trećinu najstarijih stabljika svake godine tijekom tri godine. Osim toga, uklonite stabljike listova koje sežu previše dalje od biljke kako biste poboljšali izgled.