Perunika / Iris germanica

3.32  (25.01 kn)

LATINSKI NAZIV: Iris germanica
RASTE DO: 80 cm optimalno
CVATNJA: Svibanj, Lipanj, Srpanj
NARODNO IME: Sabljica, Bogiša
POSEBNE ZNAČAJKE: Nacionalni cvijet RH, Raskošan i unikatan cvijet, Zahvalna trajnica

Kategorije: , Oznaka:

Opis

O BILJCI

Nacionalni cvijet Republike Hrvatske od 2000. godine! Brojne njegove vrste samoniklo i slobodno rastu.
Perunika, rod od oko 300 vrsta biljaka iz obitelji Iridaceae, uključuje neke od najpopularnijih i najrazličitijih vrtnih cvjetova na svijetu. Raznolikost roda je čudesna i središte je u sjevernom umjerenom pojasu, iako neke od njegovih najljepših vrsta potječu iz područja Sredozemlja i srednje Azije.
Iris je “fleur-de-lis” francuskog rojalističkog standarda! Popularna je osnova japanskog aranžiranja cvijeća, a također od korijena Irisa se pravi planetarno popularni parfem “Essence of violet”.
Stoljećima je diljem svijeta simbol božanske zaštite i kraljevske moći, a tri dijela njezinog cvijeta predstavljaju hrabrost, mudrost i vjeru.
Raskošan cvijet je presudni dio ove biljke za dopadnost diljem svijeta. Ukrašava brojne vrtove i javne površine, jer ime Iris u biljnom svijetu ipak nešto znači.
I traje i traje…

 

Uzgoj

POLOŽAJ
Najbolje uspijeva na punom suncu. Podnosi laganu sjenu i čak i sjenu, ali najbolje cvjetanje i otpornost na bolesti javlja se na punom suncu.

ZALIJEVANJE
Specifične informacije o navodnjavanju ovise o klimi i tlu, ali imati na umu da je dubinsko zalijevanje u dugim intervalima bolje od češćeg plitkog zalijevanja. Nakon što se oformi, Perunika se obično ne mora previše zalijevati, osim u sušnim područjima. Prekomjerno zalijevanje je česta pogreška.

TLO
Po mogućnosti bogatim humusom, srednje vlažnim i dobro dreniranim tlima radi sprječavanja truljenja.

PRIHRANA
Perunike treba temeljito gnojiti u rano proljeće oko 6 do 8 tjedana prije cvatnje. Budući da je fosfor njoj veoma važan, neka preteže u odnosu na dušik.
Trik – Gnojite postojeće gredice Perunike nakon što cvjetovi izblijede. Uklonite istrošene cvjetove kako bi biljke uložile svoju energiju u rizome, a ne u sjemenke.

RAZMNOŽAVANJE
Iskopati željene perunike. Osloboditi biljke od tla, pazeći da se ne izbodu rizomi.
Rizome razdvojiti rukom ili ih izrezati nožem. Birati zdrave komade s lišćem i odbaciti stare, drvenaste dijelove.
Tek posađeni rizomi osjetljivi su na vjetrove, pa je dobro smanjiti lišće za polovicu. Oštrim nožem se obrežu.
Presaditi zdrave rizome s listovima okrenutim prema suncu. Napraviti plitku rupu i napola zakopati rizom, dajući mu snažan pritisak. Vole se izložiti suncu, stoga se ne zakopavaju preduboko.

OBREZIVANJE
Ukloniti osušeno lišće kada se odvoji od rizoma ili ih se može ostaviti do proljeća, pružajući Irisu zaklon preko zime. Ukloniti mrtve dijelove pomoću škara. Ovaj posao postaje sve važniji kako cvjetanje napreduje, a na kraju se mogu ukloniti cijele istrošene cvjetne stabljike.