Pitomi bosiljak / Ocimum basilicum

3.50  (26.37 kn)

LATINSKI NAZIV: Ocimum basilicum
RASTE DO: 50 cm
CVATNJA: Lipanj, Srpanj, Kolovoz
NARODNO IME: Bosilje, Bažolek, Baziliku
POSEBNE ZNAČAJKE: Intenzivnog mirisa, jestiva, medonosna

Kategorije: , Oznaka:

Opis

O BILJCI

Prolazeći u šetnji ljeti pokraj zalivenih svježih vrtova i okućnica kako u gradu tako i na selu, gotovo u svakom vrtu vidjet ćemo biljku dominantno sjajno zelenih listova lijepog oblika – bosiljak ili baziliku (Ocimum basilicum). Bilo na gredici sa začinskim i ljekovitim biljem, bilo u posudama ili u cvjetnoj gredici. Bosiljak je tako jednostavno neizostavna biljka mnogih okućnica, vrtova, terasa, balkona. Iz svoje postojbine Indije proširio se po cijelome svijetu. Zahvaljujući metodama uzgoja danas ga nalazimo i u hladnijim područjima uzgajanoga kao lončanicu.
Bosiljak nije zahtjevan za uzgoj, no postoji ipak razlog zašto je poznat kao jedan od “kraljeva vrta”.
Za njegov puni sjaj i vizualnu težinu, kompaktnost koju može postići, te da ispuni svrhu začinskog potencijala i ljekovita svojstva trebat će prvo mjesto koje je sunčano, ali ne previše isušeno. Važno je da je tlo stalno vlažno i dobro obogaćeno. Ne prihvaća hladnoće, valove vrućine ili propuhe. Dobar je susjed mnogim drugim vrtnim biljkama, s obzirom na to da odbija štetnike i ne ometa druge u rastu. Zadovoljavanjem ovih temeljnih uvjeta imat ćete zdravu i svježu biljku i sigurno ćete se svidjeti “njegovoj visosti”.
Bosiljak je gotovo neizostavan začin na policama svake kuhinje, jer toliko lijepu notu glamura daje određenim jelima. Bosiljak ima aromatičan, osvježavajući, te pomalo pikantan okus. Najbolje ga je koristiti svježeg, budući da sušenjem u određenoj mjeri gubi miris i okus. Poznata je i njegova ljekovitost od davnih vremena.
Međutim uz sve to, poseban se naglasak daje u posljednje vrijeme i na njegovu dekorativnost, jer kada ugledate mali kompaktan grm, sjajnih i oblikom skladnih listova to je vrlo lijepi prizor i spariti ga s drugim lijepim začinskim biljem u okviru “Mirisnog vrta”, okružiti jednogodišnjim cvjetnicama je nešto što je podložno mnogim varijacijama, a sami bosiljak u grupi će se neizbježno istaknuti.
Posebno lijepo djeluje i u raskošnim teglama, te je se može prisloniti na željeno mjesto za dekoraciju. Kada biljka naraste 20-30 cm, preporuka je orezati vrhove, jer taj potez potiče biljku da izraste u grmolik oblik.

 

Dodatne informacije

Težina 1 kg

Uzgoj

POLOŽAJ
Sunčano

ZALIJEVANJE
Što se tiče zalijevanja bosiljka u vrtu ili u teglama, treba pratiti vlažnost zemlje i zalijevati ga tek kada se primijeti da je zemlja suha. Zalijevati treba što bliže dnu stabljike. Treba izbjegavati izravno polijevanje listova, a za vrijeme velikih i neprestanih vrućina može ga se zalijevati i svaki dan jer će se zemlja brzo sušiti.

TLO
Biljka je relativno osjetljiva na uvjete tla te ga je potrebno uzgajati na toplim humusnim tlima s dobrim vodozračnim režimom. Što se tiče pH vrijednosti tla, bosiljak podnosi doista širok raspon od 4,3 do 8,2.

PRIHRANA
Nije potrebno, ukoliko je posađen u bogato/humusno tlo.

RAZMNOŽAVANJE
Razmnožava se sjemenom posijanim na blagoj vrućini u rano proljeće.

OBREZIVANJE
Važno je rezati listove bosiljka na pravilan način kako bi biljka mogla uspješno i zdravo rasti. Nikada se ne smije odjednom ukloniti više od 2/3 listova. Listovi se mogu početi rezati kada biljci naraste minimalno 6 listova i kada je visoka od 15 do 20 cm. Najbolje je rezati listove s vrha.

Autohtone sadnice iz vlastite proizvodnje u prvom ekološkom rasadniku u Republici Hrvatskoj.