Iberis / Iberis sempervirens

5.62  (42.34 kn)

LATINSKI NAZIV: Iberis sempervirens
RASTE DO: 35 cm u visinu, te do 55 cm u širinu
CVATNJA: Od travnja do srpnja
NARODNO IME: Vazdazelena ognjica, Vazdazeleni snjeguljak
POSEBNE ZNAČAJKE: Jedinstveni bijeli cvjetovi, Jedan od najljepših pokrivača tla, Višenamjenska biljka.

Kategorije: , Oznaka:

Opis

O BILJCI
Iberis sempervirens… Čak mu tepaju i “zimzeleni šampanjac”. Rasprostranjen i jako popularan grm. Jedan je od naših favorita za raskošno, nježno i čisto bijelo proljetno cvjetanje – kaskadno preko stijena i zidova, uz stazu, kao pokrivač tla – praktično svugdje. Sjajno, zimzeleno lišće tvori predivan kontrast s čudesno puno i gusto raspoređenih mirisnih, čisto bijelih cvjetova.
Sempervirens znači “uvijek zelen”, što se odnosi na zimzeleno lišće. Po nama – trebalo bi biti “uvijek raskošan”.
Naziv “candytuft” kako ga zovu po cijelom svijetu, nije povezan sa slatkišima, već potječe od Candia, nekadašnjeg imena Irakliona na otoku Kreti, gdje je bio uzvišen i cijenjen.
Iberis se često smatra “kamenim biljkama” koje trebaju malo suhoće, no sorte koje savršeno rastu u raskošnim i svjetski poznatim vrtovima primjerice u Ballyrobertu, Sjeverna Irska, u vlažnoj i teškoj glini svjedoče očito. Samo ih nemojte stavljati u previše ekstremne uvjete – ne vole baš mokro. Osjećat će se jako lijepo i “bratski ili sestrinski” u grupi, a ta grupa će dati nevjerojatan kontrast zbog snježne bjeline kroz cvatnju i jedinstveno zeleno nijansirano lišće.
U svim je poznatijim katalozima koje koriste projektanti hortikulturnog uređenja. S pravom!

 

Dodatne informacije

Težina 2 kg

Uzgoj

POLOŽAJ
Iberis ima umjerenu stopu rasta i preferira puno sunce (više od 6 sati izravne sunčeve svjetlosti), ali će tolerirati i djelomičnu sjenu.

ZALIJEVANJE
Ova biljka dosta otporna na sušu treba relativno malo vode.

TLO
Najvažnije je osigurati dobru drenažu, a onda će biljka uspjeti u raznim vrstama tla, što je u praksi dokazano.

PRIHRANA
Temeljitija gnojidba nije u teoriji potrebna, međutim uvijek gledamo najveću dobrobit za biljku. Gnojidba može puno pomoći osiguranju obilnog cvjetanja. Gnojivo sa sporim otpuštanjem pomoći će zasigurno ako se primjenjuje u rano proljeće. Za najbolje rezultate povećati udio fosfora, te “štediti” na dušiku.

RAZMNOŽAVANJE
Može se razmnožiti iz reznica mekog drveta, iz sjemena ili će se samorazmnožavati raslojavanjem – ukorjenjivanjem iz stabljika prekrivenih zemljom. Ako se nadate da će se raširiti nakon što je posađen, pustite ga na slojevima i strateški premjestite ove nove biljke ili ih podijelite s prijateljima, što je predivan čin darivanja.

OBREZIVANJE
Nakon cvatnje, kako bi lišće bilo gušće, što će i povećati buduće cvatnje. Smanjiti za oko trećinu godišnjeg rasta u pravilu, no uvijek je potrebno individualno pratiti svaku biljku.

Obavijest!

Dragi kupci,

zbog trenutnih vrućina ne izvršavamo dostavu jer biljke uvenu prilikom transporta. Nove isporuke započet će od 1.9.2024.

Za sve narudžbe/rezervacije kontaktirajte nas na broj mobitela: 099/4624-191