Japanska kurika / Euonymus japonicus

6.64  (50.03 kn)

LATINSKI NAZIV: Euonymus japonicus
TRENUTNA VISINA: 20-40
RASTE DO: 3 metra do 4 i pol metra
CVATNJA: Svibanj, Lipanj, Srpanj
NARODNO IME: Japansko vreteno
POSEBNE ZNAČAJKE: Otporna na veliku većinu prirodnih nepogoda, Divna zelena nijansa za dekorativnost

Kategorije: , Oznaka:

Opis

O BILJCI

Ova vjerna biljka otporna na većinu prirodnih nepogoda, nezahtjevna za uzgoj, divne nijanse zelene boje, uz nježne cvjetove i ukrasni plod, kombinacija je lijepih navedenih karakteristika i uvijek vas, ukoliko se lijepo za nju brinete, može iznenaditi nečim novim i posebnim. Može rasti uz more, otporna je na sol, po mogućnosti bi je jedino trebalo zaštititi od jakih suhih vjetrova. Egzistira bez problema i na kontinentu. Ozbiljni mraz (-4°c ili niže) dat će lišću ostakljeni, viseći izgled, može izgledati terminalno, ali nije, jer čudesno se dobro oporavlja čim temperatura poraste. Jedna od njegovih najdražih navika je biti jedan od prvih vjesnika proljeća. Svježi zeleni podmladak često se pojavljuje krajem veljače nakon zima uz more. U unutrašnjosti uvijek postoji rizik da bi novi rast mogao biti oštećen kasnim mrazevima, ali bez obzira na to, brzo će sa sigurnošću ponovno izrasti. Neizbirljiv u pogledu tla, sunce ili hlad, ali kao i kod većine biljaka, listovi će biti tamnije zelene boje u sjeni, sa slabijim cvatnjom i plodom.
Može se koristiti kao solitarni grm, čudesno zelena ukrasna živica, u vrtovima, javnim površinama, čak je moguće od nje dobiti i manje stablo – tko bude dovoljno vješt i uporan to od nje stvoriti.

 

Uzgoj

POLOŽAJ
Sunčano idealno, tolerirat će i polusjenu, te čak i sjenu, ali u slučaju rasta u sjeni dogodit će se manja cvatnja i plod.

ZALIJEVANJE
Prosječne potrebe za zalijevanjem i ne treba ga prečesto zalijevati kada su temperature unutar željenog raspona. Izbjegavati prekomjerno zalijevanje biljke jer to može uzrokovati trulež korijena. Dovoljno im je dobro drenirano vlažno tlo.

TLO
Dobra drenaža je ključna za zdrav razvoj ove biljke. Dodatni bonus je tlo bogato organskim tvarima.

PRIHRANA
Gnojite ustaljene biljke dobro izbalansiranim gnojivom u proljeće, prije nego što se pojavi novi rast.

RAZMNOŽAVANJE
Euonymus japonicus se razmnožava putem dvije metode, uključujući sjemenke i reznice.
Kod sjemena im je potrebno najmanje 3 mjeseca hladne stratifikacije da sazriju.
Sjeme može klijati čak do 18 mjeseci. Dakle – za ekstremno strpljive osobe.
Kada se razmnožava reznicama, koriste se poluzrele drvene reznice od 8-10 cm koje se uzimaju na čvoru ili one s čvorom.
Posade se u hladni okvir tijekom srpnja i kolovoza. Također mogu se koristiti zrele drvene reznice i posade se u listopadu. Lako se uzgajaju i ukorijenjuju.

OBREZIVANJE
Ovoj biljci potrebno je malo rezidbe. Treba je obaviti tek u rano proljeće prije nego što započne novi rast. Obrežu se vrhovi grana kako bi se povećala gustoća i usmjerio rast biljaka. Dodatno fino orezivanje se može obaviti ljeti, ako je potrebno, do sredine srpnja.