Oleander / Nerium oleander – crveni

19.91  (150.01 kn)

LATINSKI NAZIV: Nerium oleander
TRENUTNA VISINA: 100 -150 cm
RASTE DO: 4 metra optimalno
CVATNJA: Lipanj, Srpanj, Kolovoz, Rujan
NARODNO IME: Leandra
POSEBNE ZNAČAJKE: Elegantno granje smaragdno zelene boje, Duga raskošna i atraktivna cvatnja, Skladne i elegantne konture.

Kategorije: , Oznaka:

Opis

O BILJCI

Oleander latinskog naziva Nerium oleander zimzeleni je grm koji pripada porodici Apocynaceae. Uzgaja se kao ukrasna biljka a samoniklo ga možemo pronaći u mjestima diljem Dalmacije, Portugalu, Grčkoj te u drugim dijelovima Sredozemlja. Uzgaja se od antičkih vremena i nalazi se na mnogim rimskim zidnim slikama u Pompejima.
Oleander se široko uzgaja kao ukrasni grm ili kao neformalna živica u toplim, umjerenim i suhim suptropskim regijama, te kao biljka za zimski vrt u hladnijim klimama.
Oleandar je do šest metara visoki grm, ali ipak optimalno raste do četiri metra. Ima glatke, uspravne, dugačke, tanke grane. Mlade se grane izvijaju prema van i jedinstvene su smaragdno zelene boje, što mu je vrlo jaka odlika. Listovi su izduženi i kožasti, a cvjetovi krupni i predivnog mirisa, te skupljeni na samim vrhovima grana, izloženi pogledima. Cvatnja oleandra odvija se od lipnja do rujna, što ga čini ljetnom atrakcijom, te cvjetovi cvjetaju u raznim bojama, od bijele pa sve do žute, ružičaste, crvene i purpurne boje.
O kvalitetnom uzgoju oleandra ovisit će nekoliko čimbenika, od kojih su najvažniji opskrbljenost tla hranjivima, redovito zalijevanje, pravilna rezidba i zaštita od bolesti I štetnika.
Uzgoj oleandra je moguć i u kontinentalnom dijelu gdje se sadi u velike posude. Kad je u pitanju sadnja oleandra u posudama, njih treba pripremiti tako da se na dnu napravi drenažni sloj od krhotina glinenih lonaca ili krupnog šljunka, a na njega dolazi humus. Ne podnosi temperature niže od –9 °C.
Njegova optimalna veličina i lijepe skladne konture, te lijepa, bogata i duga cvatnja čine ga idealnim izborom za jedinstvenu dekoraciju.
Živa ograda od oleandra je odavno postala istinski klasik i navikli smo ju vidjeti u parkovima, gdje se posebno lijepo ističe kod travnatih površina. Navikli smo ju vidjeti i u starim romantičnim zdanjima vila.
Živa ograda od oleandra nalazi se na jednom od najoslikanijih mjesta u Italiji – božanstvenom jezeru Como.

 

Dodatne informacije

Težina 2 kg

Uzgoj

POLOŽAJ
U idealnom slučaju, odaberite mjesto s punom sunčevom svjetlošću, sve do lagane sjene

ZALIJEVANJE
Oleandri vole više vode, što se može vidjeti i po latinskom imenu roda Nerium, što dolazi od grčke riječi nerion, a označava vodu, vlagu. I na svome prirodnom staništu oleandri egzistiraju u vlažnim dolinama, te duž riječnih nasipa.

TLO
Dobro drenirano tlo je osnovni preduvjet. Oleandri su vrlo prilagodljivi i izdržat će i suhe uvjete, te čak i močvarna tla.

PRIHRANA
Nanesite sloj komposta ispod biljke svakog proljeća, šireći ga do kapaljke (područje ispod krajnjih grana). Dodajte sloj malča od 5 cm kako biste zadržali vlagu i suzbili korov.

RAZMNOŽAVANJE
Najbolje je razmnožavati reznicama stabljike, ali je također uspješno i razmnožavanje sjemenom. Reznice stabljike oleandra lako se ukorjenjuju u vodi.

OBREZIVANJE
Oleandar obrezujte nakon glavnog razdoblja cvatnje kako biste potaknuli bujniji rast i više cvjetova, te smanjili veličinu grma na optimalnu i da uvijek bude što kompaktniji i skladniji. Kako bi oleandar lijepo cvjetao redovito mu uklanjajte ocvale cvjetove.

Autohtone sadnice iz vlastite proizvodnje u prvom ekološkom rasadniku u Republici Hrvatskoj.